Eredivisie staat wel vaker garant voor spannende slotspeeldag

Dirk Kuyt en Feyenoord hebben ondanks de pandoering van gisteren bij Excelsior nog steeds de beste papieren.
ANP Dirk Kuyt en Feyenoord hebben ondanks de pandoering van gisteren bij Excelsior nog steeds de beste papieren.
De Eredivisie heeft er haast een patent op om spannend te blijven tot de laatste wedstrijd. De voorbije tien jaar alleen al raakte de Nederlandse kampioen vijf keer pas op de slotspeeldag bekend. Drie keer was het niet de ploeg die als leider aan speeldag 34 begon die de titel pakte.

2006-2007 PSV met één doelpunt verschil

Nog drie ploegen konden kampioen worden. Ajax, AZ en PSV begonnen met gelijke punten aan hun laatste match. AZ had het beste doelsaldo en startte dus in poleposition. Tot vijf keer toe kregen we een andere virtuele kampioen. AZ verloor met 3-2 op het veld van Excelsior en schakelde zo zichzelf uit. Ajax had lang uitzicht op de titel, maar de 2-0 tegen Willem II volstond uiteindelijk niet omdat PSV aan een 5-1-overwinning tegen Vitesse het beste doelsaldo overhield.

2009-2010 Ajax wipt nog over Twente

Het Twente van Michel Preud'homme zat een heel seizoen lang op titelkoers. Alleen moest het op de slotspeeldag nog langs bij eerste achtervolger Ajax. Een week eerder pakte Twente de beker in een finale tegen Ajax, maar in de ArenA liep het toch nog mis. Met twee goals van Siem De Jong pakten de Amsterdammers de zege én de titel.

2015-2016 Ajax schiet zichzelf in de voet

Amsterdam maakte zich al op voor een titelfeestje. Bij PSV dachten ze dat het over was. Zeker toen Younes Ajax op voorsprong bracht op het veld van De Graafschap. Alleen was dat buiten ene Bryan Smeets gerekend. Die maakte na rust gelijk voor de Superboeren en Ajax raakte er niet meer over. PSV won met 1-3 op het veld van PEC Zwolle en greep zo op de slotspeeldag alsnog de eerste plek en de schaal.