Ga naar de mobiele website
^ Top

Emotionele minuut stilte tijdens Ajax-Groningen

Voor Ajax-Groningen werd er een emotionele minuut stilte gehouden voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Het bestuur van club van de grensrechter, de Buitenboys, was daarbij ook aanwezig. Ajax won de wedstrijd met 2-0 via doelpunten van Boerrigter en een strafschop van Lasse Schöne.

Bij alle wedstrijden in het betaald voetbal wordt dit weekeinde een minuut stilte gehouden. Het bestuur van Buitenboys wilde die graag zelf ergens bijwonen en koos voor de wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen. Ook de top van voetbalbond KNVB bracht een bezoek aan de ArenA. Voor aanvang van het eredivisieduel hebben de besturen van Buitenboys en KNVB samen gegeten. Zondagmiddag vindt in Almere een stille tocht plaats voor Nieuwenhuizen.

Scheidsrechter
Ajax-Groningen stond helemaal in het teken van Richard Nieuwenhuizen. Veel viel er dan ook niet te zien op het veld. "Er is altijd wel wat op de scheidsrechter aan te merken, maar deze keer hebben we dat zo min mogelijk gedaan. Natuurlijk waren we er ook mee bezig gewoon de wedstrijd te winnen. We wilden vanavond gewoon de drie punten", vertelt de aanvoerder van Ajax Siem De Jong.

De Boer
Ook trainer Frank de Boer wilde zijn mening nog kwijt. "Natuurlijk wilden we deze wedstrijd winnen, maar wel met respect. Je merkt dat deze zaak leeft, niet alleen bij het voetbal, ook op straat. Wij als topclub zijn daarbij een heel belangrijk instrument voor de maatschappij. Alle ogen zijn op ons gericht. Kinderen doen ons na. Als wij het dan al niet goed doen, wie dan wel."

Zwartste bladzijde
In Amsterdam sprak directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tegenover eredivisielive van de zwartste bladzijde in de geschiedenis van de KNVB. "De impact is heel groot. Vooral voor het gezin van het slachtoffer, voor de club Buitenboys, maar ook voor het voetbal in het algemeen. Dat zegt mij dat het voetbal heel veel betekent voor de mensen. Dat geeft ons ook een extra verantwoordelijkheid. Het is mooi hoeveel ideeën er dit weekeinde zijn gekomen vanuit het amateurvoetbal. Na dit weekeinde moeten we verder. We zullen gaan zorgen voor een pakket aan maatregelen."

Overleg met ministers
Van Oostveen vond het gepast om naar de Arena te gaan, nadat hij hoorde dat het bestuur van Buitenboys daar ook was. Hij zei dat er binnenkort overleg is met enkele ministers. "Ik ben daar heel blij mee. Dit onderwerp heeft een grote politieke urgentie. Wij als sport kunnen het niet alleen."

Meer over


Meld een bug