Ajax onderuit bij PSV in door rookbommen ontsierd duel, Feyenoord kan eerste titel sinds '99 nu echt wel ruiken

ANP
Feyenoord heeft zijn eerste titel sinds 1999 nu echt wel in het vizier. De Rotterdammers wonnen vanmiddag op bezoek bij subtopper Vitesse met 0-2. Enkele uren later ging Ajax, de enig overgebleven concurrent, met 1-0 onderuit bij PSV. Met nog twee speeldagen voor de boeg heeft Feyenoord vier punten voorsprong op Ajax. Een zege op zondag 7 mei bij stadsgenoot Excelsior - volgend weekend vindt in Nederland de bekerfinale plaats - en het feest in De Kuip kan na 18 jaren van droogte losbarsten.

De verplaatsing naar Vitesse was op papier nog de moeilijkste van drie opdrachten voor Feyenoord. Maar na tien minuten zette Nicolai Jorgensen zijn team toch al op rozen. Vitesse kreeg een hoekschop niet weggewerkt en de Deen stond op de goede plaats om zijn 20ste doelpunt van het seizoen tegen het net te knallen.

De Rotterdamse fans haalden opgelucht adem en op het halfuur zag de situatie er helemaal rooskleurig uit voor Feyenoord. Met zijn 21ste van het seizoen verdubbelde Jorgensen immers de rood-witte voorsprong. Vitesse-doelman Room probeerde de poging van de kampioenenmaker in spe nog uit zijn doel te slaan, maar de bal was duidelijk over de lijn. 'Het Legioen' mocht een tweede keer ontploffen.

Vitesse kon niets klaarmaken tegen de Rotterdammers. In de tweede helft kwam de zege van Feyenoord dan ook op geen enkel moment nog in gevaar. Daardoor mag Jan Boskamp de champagne stilaan koudzetten, temeer omdat Ajax enkele uren later bij PSV met 1-0 de boot inging. Een knappe vrijschopgoal van Locadia besliste het duel tussen beide Nederlandse grootheden.

Rookbommen
Na de rust werd de partij even onderbroken door enkele rookbommen, die werden ontstoken door de thuisfans. Inspiratie leverde de korte break Ajax niet op. Locadia en Brenet misten voor PSV in de slotfase nog kansen op een ruimere score.

Snotaap
Matchwinnaar Locadia had na afloop geen goed woord over voor Justin Kluivert, met wie hij het in de slotfase aan de stok kreeg. "Die snotaap komt net kijken en grijpt me bij de nek. Dat hoort niet", aldus Locadia tegen FOX Sports. "Ik snap dat ze graag kampioen willen worden, maar dit moet hij niet doen." Locadia dankte ook spitsentrainer Luc Nilis. "Hij adviseerde me niet te hard te schieten, wat ik te vaak wil. Maar door de bal op 80 procent te raken, kon ik hem met meer finesse plaatsen."

Jorgensen viert met Steven Berghuis.
ANP Jorgensen viert met Steven Berghuis.
pro shots
ANP
Locadia besliste het duel tegen Ajax met een knappe vrijschopgoal.
ANP Locadia besliste het duel tegen Ajax met een knappe vrijschopgoal.
ANP Pro Shots
ANP Pro Shots