Ajax klopt PSV in topper: 2-0

Siem de Jong verdubbelde de score vanop de stip.
UNKNOWN Siem de Jong verdubbelde de score vanop de stip.
Ajax heeft vandaag een uitstekende zaak gedaan in de strijd om de Nederlandse landstitel. De Amsterdammers klopten PSV met 2-0. Aissati en De Jong namen de doelpunten voor hun rekening. Door de zege nadert Ajax tot op 1 punt van AZ, dat eerder RKC Waalwijk versloeg met het kleinste verschil.

Met vuurwerk en spandoeken werden de 22 spelers in de uitverkochte Arena onthaald, maar het vuurwerk op het veld bleef uit. Dat had vooral met de ingesteldheid van PSV te maken. Phillip Cocu liet zijn troepen bij balbezit voor de thuisploeg ver terugzakken en gokte op de omschakeling. Omdat PSV in balbezit ook nog eens slordig was, creëerde de ploeg voor rust geen enkele kans.

Tactisch steekspel
Het spel van de thuisploeg was niet veel beter, al toonden de Amsterdammers zich in de duels wel scherper dan de bezoekers. Het aanvallende vernuft ontbrak echter. Typerend was de wedstrijd van Jody Lukoki. De jonge winger kreeg zijn zenuwen duidelijk niet onder controle en speelde een wel erg ongelukkige partij. Op links kon Ismaïl Aissati aanvankelijk evenmin potten breken, waardoor het in de eerste helft een oersaai tactisch steekspel werd.

AFP
De inzet van Aissati verdween enig mooi in de verste bovenhoek.
AFP De inzet van Aissati verdween enig mooi in de verste bovenhoek.

In de eerste twee minuten na rust kregen we al meer te zien dan in de 45 minuten daarvoor. Eerst werd Tim Matavz schuin voor Kenneth Vermeer vrijgespeeld, maar die kwam net op tijd. Kort daarna schoot Eriksen namens Ajax rakelings naast. Nadat de ongelukkige Lukoki uit zijn lijden werd verlost, kon Ajax toch op voorsprong klimmen. Aissati trok een kort genomen hoekschop voor doel en zag het leer in de verste kruising zeilen: 1-0.

Aissati uitblinker
Ajax verdiend op voorsprong en ook de 2-0 liet niet lang op zich wachten. Marcelo had een overtreding nodig op Aissati, ex-PSV nota bene, en scheidsrechter Vink wees resoluut naar de stip. Siem de Jong kweet zich van zijn taak en stuurde penaltyspecialist Przemyslaw Tyton, die 4 van de 10 laatste elfmeters stopte, de verkeerde kant op: 2-0 en de boeken dicht voor PSV.

Landgenoot Dries Mertens zag nog geel voor een te late tackle.
EPA Landgenoot Dries Mertens zag nog geel voor een te late tackle.

Cocu probeerde de bakens nog te verzetten door de inbreng van Lens, maar verder dan een aantal halve kansen kwamen de Eindhovenaren niet meer. Ajax houdt de achterstand op koploper AZ op een punt. PSV haakt voorlopig af en kijkt tegen een achterstand van vijf punten aan ten opzichte van AZ. Twente volgt op vier punten.

De uitslagen van de wedstrijden op de 27e speeldag in de Nederlandse voetbalcompetitie:
Excelsior - FC Groningen 0-1
Roda JC - Vitesse Arnhem 3-1
NAC Breda - NEC Nijmegen 1-1
SC Heerenveen - VVV Venlo 4-1
ADO Den Haag - FC Twente 1-1
AZ Alkmaar - RKC Waalwijk 1-0
Heracles - FC Utrecht 3-1
De Graafschap - Feyenoord 0-3
Ajax Amsterdam - PSV Eindhoven 2-0
 
Stand (27 wedstrijden):
1. AZ Alkmaar 56 ptn
2. Ajax Amsterdam 55
3. FC Twente 52
4. PSV Eindhoven 51
5. Feyenoord 51
6. SC Heerenveen 51
7. Vitesse Arnhem 41
8. Roda JC 37
9. FC Groningen 35
10. NEC Nijmegen 34
11. RKC Waalwijk 34
12. Heracles 33
13. FC Utrecht 30
14. NAC Breda 30
15. ADO Den Haag 29
16. VVV Venlo 25
17. Excelsior 18
18. De Graafschap 16

EPA
AFP
AFP
AFP