Ajax-fans vernielen trein van van Almelo naar Amsterdam

Hooligans brengen voor 40.000 euro vernielingen aan

ANP
Ajax-hooligans hebben gisteren voor 40.000 euro vernielingen aangericht in een trein van Almelo naar Amsterdam. Dat meldden de Nederlandse Spoorwegen (NS) vandaag nadat de schade is opgenomen. Door de nodige reparaties zijn negen dubbeldekstreinstellen de komende dagen bovendien niet inzetbaar. Het gaat om pakweg 700 zitplaatsen.

Volgens een woordvoerder van het spoorbedrijf hebben de vandalen zich uitgeleefd op zo'n beetje alles wat in de trein kon worden vernield. Onder meer ramen zijn kapot, brandblussers leeggespoten of verdwenen en prullenbakken beschadigd.

Wegens de vernielingen werden zondag op station Utrecht Centraal dertig fans van Ajax gearresteerd en overgebracht naar Amsterdam. Het ging om een reguliere trein. Ajax was in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo kampioen geworden. Het duel werd door de Nederlandse instanties niet beschouwd als een risicowedstrijd. De NS heeft ondertussen aangifte gedaan tegen de vernielers. De schade zal op hen worden verhaald.

Vorige week nog richtten Ajax-supporters tijdens de Bekerfinale tegen PEC Zwolle voor 66.000 euro schade aan in De Kuip, het stadion van aartsvijand Feyenoord Rotterdam. De bekerfinale moest in de beginfase twee keer onderbroken worden, nadat er vanuit het Ajax-vak vuurwerk op het veld werd gegooid.

ANP