Engelse internationals woest na racistische geluiden, bondscoach Montenegro verrast: “Niets van gemerkt”

 Raheem Sterling laat na zijn goal duidelijk blijken wat hij vindt van de racistische leuzen in Montenegro.
Photo News Raheem Sterling laat na zijn goal duidelijk blijken wat hij vindt van de racistische leuzen in Montenegro.
De Europese voetbalbond UEFA is een onderzoek gestart na de incidenten van gisteravond tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Montenegro en Engeland (1-5). In het stadion in Podgorica waren toen apengeluiden te horen wanneer Engelse spelers als Danny Rose en Callum Hudson-Odoi aan de bal waren.

“Dit is onaanvaardbaar. Hopelijk gaat de UEFA hier goed mee om”, zei Hudson-Odoi na afloop in een interview voor de televisie. Ook bondscoach Gareth Southgate en aanvaller Raheem Sterling spraken klare taal. De twee eisten dat de UEFA ingrijpt. “Dit kunnen en mogen we niet accepteren”, zei Southgate bij BBC. 

“Veel mensen hebben de racistische leuzen gehoord en ik ben daar één van. Er is geen discussie mogelijk of het nou wel of niet is gebeurd. We moeten ervoor blijven zorgen dat de spelers zich door ons gesteund voelen. We gaan dit vanzelfsprekend rapporteren via de juiste kanalen en vertrouwen erop dat de UEFA de juiste stappen zal ondernemen.”

Sterling: “Een paar idioten hebben een geweldige avond verpest. Wat mij betreft speelt Montenegro de volgende wedstrijd in een leeg stadion. Hier moet een collectieve straf voor worden uitgedeeld. Als de straf dan voorbij is, dan denken mensen wel twee keer na voordat ze zoiets dwaas doen.”

Bondscoach Montenegro: “Niets van gemerkt”

“Ik heb er niets van gemerkt”, klonk het achteraf in de persbabbel bij Ljubiša Tumbaković, bondscoach van Montenegro. “Dat mensen die achter mij stonden het wél gehoord hebben? Voor mij is het alvast nieuw. En waarom zou ik me hierover uitlaten? Ik was tevens met de wedstrijd bezig, daar lag mijn focus op.”

De Europese voetbalbond maakte vandaag bekend dat Montenegro zich op 16 mei moet verantwoorden voor meerdere incidenten. Naast “racistisch gedrag” gaat het onder meer om het afsteken van vuurwerk, het gooien van objecten en het blokkeren van trappenhallen.

Callum Hudson-Odoi is een van de spelers die racistisch bejegend werd door het publiek.
AP Callum Hudson-Odoi is een van de spelers die racistisch bejegend werd door het publiek.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Carlos Simonis

    De belangrijkste reden waarom ik niet meer in voetbalstadions kom. Volwassen mannen vaak in bijzijn van hun kinderen die verschrikkelijke ziektes toeschreeuwen, racistische opmerkingen maken en vloeken. En dan nog zeggen mensen dan: "Ja, hij krijgt daar ook goed voor betaald"of..hij moet dankbaar zijn dat hij zijn voetbalopleiding in ons land heeft gehad" Hoe simpel en dom kan men nog zijn ?

  • Erwin Lauwens

    Een beetje realiteitszin moet ook nog wel aan de dag gelegd worden. Veel van die spelers hebben meerdere nationaliteiten en kiezen voor de meest voordelige. Veel supporters vervreemden meer en meer van de ploeg. Plaatselijke spelers worden gediscrimineerd voor geïmporteerde spelers met malafide makelaars en gemanipuleerde YouTube-filmpjes. De gevolgen zijn leeglopende stadions, minder sponsoring, racistische uitlatingen en finaal terugval in marginaliteit van de sport. (vlg met basket)