Zweden: Eeuwige liefde, Ibracadabra, hymne zonder officiële status en Oksana

Christian Wilhelmsson met zijn WAG Oksana.
Christian Wilhelmsson met zijn WAG Oksana.
Op vrijdag 8 juni start het Europese voetbalfeest in Polen en Oekraïne. Zestien landen dingen mee naar de EK-triomf en de HLN.be-redactie stelt één deelnemer per dag voor. Aan de hand van een persoonlijke band die onze redacteur heeft met het land, de sterspeler, de knapste WAG (Wives and Girlfriends), het volkslied en de 'one to watch' -een speler die weleens zou kunnen verbazen- weet je straks alles over dit EK. Na Oekraïne is het vandaag de beurt aan Zweden.

10 juni 2000: de openingsmatch van Euro 2000 was België-Zweden. Het EK werd voor het eerst in twee landen (België en Nederland) georganiseerd en de Rode Duivels konden zich geen betere start inbeelden. Bart Goor en Emile Mpenza zorgden voor een 2-1 overwinning tegen de Zweden. Gelukkig kon de blunder van Filip De Wilde met de mantel der liefde bedekt worden omdat de Zweden maar één keer wisten te scoren. Helaas voor ons bleef het bij die ene overwinning. Zowel tegen Italië als tegen Turkije gingen we met 2-0 de boot in. Drie punten waren niet genoeg voor een plaats in de kwartfinales en de Rode Duivels kregen de twijfelachtige eer het eerste gastland ooit te zijn dat zich niet wist te plaatsen voor de volgende ronde. Zweden deed het echter nog slechter: met enkel een gelijkspel tegen Turkije eindigden de Scandinaviërs laatste in groep B met één puntje. Toch heb ik enkel goede herinneringen aan Euro 2000. Als 17-jarige voetbalfan maakte ik me op voor een avondje Oude Markt in Leuven om met vrienden naar de Rode Duivels te kijken op een groot scherm. De eerste en enige keer dat ik met de Belgische vlag op mijn wangen richting centrum trok. Na de overwinning was ik zo euforisch dat ik nog even een bezoekje bracht aan mijn toenmalig vriendje die aan het werk was in een café. Dankzij hem leerde ik die avond mijn huidige echtgenoot kennen in De Komma, wat tot op heden nog steeds ons stamcafé is! Twaalf jaar later zijn we nog steeds samen én getrouwd. Voor mij een meer dan geslaagd Euro 2000 dus ondanks de vroege uitschakeling van de Rode Duivels.

Bart Goor opende de score voor de Rode Duivels tegen Zweden.
Bart Goor opende de score voor de Rode Duivels tegen Zweden.
De sfeer zat er goed in tijdens de openingsmatch van Euro 2000.
De sfeer zat er goed in tijdens de openingsmatch van Euro 2000.
Emile Mpenza vond eveneens de weg naar het doel.
Emile Mpenza vond eveneens de weg naar het doel.

Pär Zetterberg is een andere reden waarom Zweden op mijn sympathie kan rekenen. Ik herinner me nog levendig de dag dat ik apetrots thuiskwam met een handtekening van de Zweed. 'Zet' zag er altijd vriendelijk en gedienstig uit, wat zich vertaalde in maar liefst zes prijzen voor fairplay. Hij won in zijn lange Anderlecht-carrière ook twee keer de Gouden Schoen en werd drie keer Profvoetballer van het Jaar. Zetterberg kwam in 1989 naar paars-wit en na een uitleenbeurt aan Charleroi ontpopte hij zich tot de echte leider van de Brusselaars. In 2000 verkaste hij voor 180 miljoen Belgische frank naar Olympiakos, maar de Zweed keerde drie jaar later terug naar zijn grote liefde. In 2006 hing de aanvallende middenvelder zijn schoenen aan de haak. Voor de nationale ploeg kwam hij 30 keer in actie, maar hij besloot vroegtijdig zijn interlandcarrière af te breken omdat hij niet meer wou spelen onder Tommy Söderberg.

Christian Wilhelmsson doet uiteraard ook bij iedereen een belletje rinkelen. De Zweed maakt deel uit van de selectie voor het EK en heeft net als Zetterberg een paars-wit verleden. De middenvelder kwam in 2003 naar Brussel en veroverde meteen een basisplaats. In 2006 verkaste hij naar Nantes, maar daar zat hij meer op de bank dan hem lief was. Hij werd uitgeleend aan AS Roma, Bolton en Deportivo voor hij naar Al-Hilal trok. Sinds vorig jaar wordt de Zweed uitgeleend aan Al-Ahli SC. Naast Wilhelmsson kleurt de Zweedse selectie nog een beetje Belgisch. Met Anderlecht-verdediger Behrang Safari zijn we toch ook een klein beetje van de partij. De landskampioen heeft momenteel met Guillermo Molins nog een Zweed rondlopen, net als Club Brugge met Michael Almebäck en Fredrik Stenman.

Zetterberg beleefde mooie jaren bij Anderlecht.
Zetterberg beleefde mooie jaren bij Anderlecht.
Bij zijn afscheid in 2006 kon de sympathieke Zweed het niet droog houden.
Bij zijn afscheid in 2006 kon de sympathieke Zweed het niet droog houden.
Ook Wilhelmsson speelde zich in de paars-witte harten.
Ook Wilhelmsson speelde zich in de paars-witte harten.

Zweden neemt in Polen en Oekraïne voor de vijfde keer deel aan de eindronde van een EK. Hun debuut op een EK-eindronde was in 1992 in eigen land. Het team van toenmalig bondscoach Tommy Svensson zette in dat jaar meteen hun beste EK-prestatie neer. Zweden struikelde pas in de halve finales over Duitsland. Vier jaar later wist de 'Blågult' zich niet te kwalificeren voor de eindronde. In 2000 was het dus ook een EK om snel te vergeten, maar in 2004 verging het de Zweden beter. Na een 'toevallig' 2-2 gelijkspel tegen Denemarken- waardoor Italië zijn koffers moest pakken- stootte het door naar de kwartfinales. Uiteindelijk was het Nederland die na 0-0 en strafschoppen naar de halve finales mocht. In 2008 raakten de Scandinaviërs niet door de eerste ronde. Nadat Zweden er in 2010 voor het eerst sinds 1998 niet bij was op een EK of WK, werd het roer omgegooid. Lars Lagerbäck stopte na tien jaar als bondscoach en werd opgevolgd door Erik Hamrén. De huidige bondscoach leidde zijn ploeg naar een knappe tweede plaats (achter het ongenaakbare Oranje) in de kwalificaties. Zweden mocht als beste tweede rechtstreeks naar de eindronde. Op de laatste speeldag zette een 3-2 overwinning tegen Nederland de kers op de taart. De Scandinaviërs hielden Oranje zo van 30 op 30. Of Zweden ook zal overleven in groep D met gastland Oekraïne en kleppers als Engeland en Frankrijk is nog maar de vraag. Aanvallend zit het- uiteraard- met Zlatan Ibrahimovic wel snor, maar staan de Zweden ook defensief stevig genoeg op hun benen?

Lars Lagerbäck stopte na 10 jaar als bondscoach na het gemiste WK in 2010.
Lars Lagerbäck stopte na 10 jaar als bondscoach na het gemiste WK in 2010.
Erik Hamrén nam het roer over bij Zweden.
Erik Hamrén nam het roer over bij Zweden.
Duels Zweden in groep D
11 juni, 20u45 Oekraïne ZWEDEN
15 juni, 20u45 ZWEDEN Engeland
19 juni, 20u45 ZWEDEN Frankrijk

De sterspeler: Zlatan Ibrahimovic
Zlatan Ibrahimovic heeft uiteraard geen introductie meer nodig. De aanvaller begon zijn interlandcarrière in 2001 en heeft ondertussen al 75 caps en 29 doelpunten achter zijn naam staan. In de kwalificaties deed 'Ibracadabra' vijf keer de netten trillen. Na het gemiste WK 2010 en de aanstelling van Hamrén als nieuwe bondscoach twijfelde de spits even of hij nog wel voor Zweden wou spelen, maar drie maanden later besloot hij toch door te gaan.

Zijn carrière begon bij Malmö FF waar hij in 1999 doorbrak. Het leverde hem een transfer voor maar liefst 8,2 miljoen euro naar Ajax op. Met de Amsterdammers speelde 'Ibra' twee keer kampioen, in 2002 en 2004. Daarna trok hij voor een lange periode naar de Serie A. Juventus plukte de goalgetter weg bij de Nederlanders en zag de Zweed meteen uitgroeien tot één van de sterkhouders. Twee landstitels later raakte Juve echter betrokken bij een omkoopschandaal. De Oude Dame moest zijn laatste twee titels opnieuw afgeven en zakte naar de Serie B. Einde verhaal voor Ibrahimovic die een avontuur in tweede klasse niet zag zitten. Juventus was niet scheutig om de Zweed te laten gaan, maar zwichtte uiteindelijk toch voor een bod van 25 miljoen euro van Inter. Ook bij zijn nieuwe club bleef de spits de prijzen binnenhalen. Inter ondervond amper tegenstand en pakte drie titels op rij. In 2008 werd Ibrahimovic met 25 goals zelfs topschutter in de Serie A.

Tijd voor nog een stapje hogerop dus. In 2009 tekende de Zweed een vijfjarig contract bij Barcelona, maar een jaar later was de liefde al over. 'Ibra' beleefde een moeilijk seizoen bij Barça en haalde in zijn biografie hard uit naar Guardiola. Na zijn zevende landstitel op rij (Ajax, Juventus 2x, Inter 3x en Barcelona) keerde hij terug naar de Serie A. AC Milan huurde de Zweed van de Catalanen en nam hem op het einde van het seizoen voor 24 miljoen euro definitief over. Ook in 2011 pakte hij met Milan de titel, waardoor Ibrahimovic zich dit seizoen voor het eerst sinds 2004 geen kampioen mag noemen. Acht titels op rij, doe het hem maar na! De Zweed kroonde zich met 28 doelpunten wel tot topscorer van de Serie A. Ibrahimovic werd ook al zes keer uitgeroepen tot Zweeds voetballer van het Jaar, maar hij blijft toch zo onvoorspelbaar. Als het allemaal niet loopt zoals hij wil, kan hij zich als een echte etter op het veld gedragen met de nodige ellebogen en venijnige tikjes tot gevolg. Een geniale voetballer dat wel, maar de arrogantie van 'Ibra' loopt soms toch wat de spuigaten uit.

De eerste grote club van Ibrahimovic was Ajax.
De eerste grote club van Ibrahimovic was Ajax.
Juventus plukte de goalgetter weg bij Ajax.
Juventus plukte de goalgetter weg bij Ajax.
Met Inter pakte de Zweed drie titels.
Met Inter pakte de Zweed drie titels.
Zijn periode bij Barcelona was er eentje om snel te vergeten.
Zijn periode bij Barcelona was er eentje om snel te vergeten.
Dit jaar moest 'Ibracadabra' het voor het eerst in acht jaar zonder titel stellen.
Dit jaar moest 'Ibracadabra' het voor het eerst in acht jaar zonder titel stellen.

One to watch: Ola Toivonen
Dé Zweedse superspits en gedoodverfde opvolger van Ibrahimovic is niet van de partij. John Guidetti is niet voldoende hersteld van een virusinfectie en ziet het EK aan zijn neus voorbijgaan. De spits van Feyenoord is door de infectie het gevoel in zijn rechterbeen kwijt. Sinds 14 april kwam hij niet meer in actie voor de Rotterdammers. Gelukkig heeft Zweden nog enkele talentvolle spelers rondlopen. Johan Elmander moet naast Ibrahimovic voor de doelpunten zorgen, Kim Källström is de motor op het middenveld. Toch kiezen we hier voor Ola Toivonen. De spits speelde nog maar 13 interlands, maar zorgde in oktober 2011 voor de beslissende goal tegen Nederland waardoor Zweden rechtstreeks geplaatst was voor het EK als beste tweede. Toivonen brak in eigen land door bij Malmö FF, dat hem voor 1,1 miljoen euro weggeplukte bij Örgryte IS. Het leverde hem een eerste selectie voor de nationale ploeg én een transfer naar PSV op. De Zweed heeft er ondertussen vier seizoenen opzitten bij de Eindhovenaren en scoorde afgelopen seizoen 18 keer.

Toivonen speelt al vier jaar voor PSV.
Toivonen speelt al vier jaar voor PSV.
De spits maakte de beslissende 3-2 in de kwalificaties tegen Nederland.
De spits maakte de beslissende 3-2 in de kwalificaties tegen Nederland.

Het volkslied
'Du gamla, Du fria' ('Gij oude, Gij vrije'), het nationale volkslied van Zweden, is een buitenbeentje in Europa. In tegenstelling tot de volksliederen van andere Europese landen heeft de Zweedse hymne immers geen officiële status. Moties om de hymne toch officieel te erkennen, werden door het Zweedse parlement steevast verworpen. Zweden beschouwen het lied dus als hun volkslied, zuiver omdat de traditie dat zo wil. 'Du gamla, Du fria' werd in 1844 geschreven door Richard Dybeck op de tonen van een al bestaand oud volksdeuntje. Het lied bevatte twee coupletten, in 1910 voegde Louise Ahlen er twee aan toe. Net als Denemarken heeft Zweden naast een burgerlijk ook een koninklijk volkslied.

Het YouTube-filmpje met de Zweedse hymne is afkomstig van het WK 2006 in Duitsland, waar de Scandinaven het ondermeer moesten opnemen tegen Engeland. Het spectaculaire duel in Keulen zou eindigen op 2-2, een resultaat waarmee beide landen doorstootten naar de achtste finales. Terwijl het RheinEnergie Stadion davert door de decibels die de geel-blauwe aanhang produceert bij het zingen van hun mooie hymne, is het vooral grijnzen bij de vocale bijdrage van Erik Edman en Kim Källström. Beide heren lijken slechts net op tijd te beseffen dat de camera op hen inzoomt en dat meezingen vanaf nu een must is. Edman kijkt beschaamd als het door de meester betrapte jongetje, voor Källström kan die verdomde cameraman niet snel genoeg ophoepelen. We herkennen verder de levende legenden Henrik Larsson en Freddy Ljungberg.

De tekst van de Zweedse hymne:
Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppa jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Du tronar pa minnen fran fornstora dar,
da ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden,
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

Gij oude, Gij vrije, Gij berghoge noorden.
Gij stille, Gij vreugderijke schone!
Ik groet U, lieflijkste land op Aarde,
Uw zon, Uw hemel, Uw groene streken,
Uw zon, Uw hemel, Uw groene streken.

Gij troont op herinneringen van grootse dagen,
toen Uw naam geëerd over de Aarde vloog.
Ik weet dat Gij zijt en Gij zult zijn wat Gij waart.
Ja, ik wil leven en sterven in het Noorden,
ja, ik wil leven en sterven in het Noorden.

Zweden

  • Attractiviteit
  • Efficiëntie
  • Overlevingskansen groep
  • Kansen op toernooiwinst

De WAG: Oksana Wilhelmsson
Ook bij Zweden lopen er genoeg knappe spelersvrouwen rond. Ons oog viel op Oksana Andersson, de WAG van Christian Wilhelmsson. Andersson werd in 1984 geboren in Rusland, maar verhuisde op 10-jarige leeftijd naar Zweden. 'Chippen' liet voor Oksana Caroline Hakansson staan, met wie hij zes jaar samen was. Uiteraard is mevrouw Wilhelmsson een model, maar daarnaast was ze ook zangeres bij het popgroepje Sunblock, dat enkele jaren geleden een hit scoorde met 'I'll be ready'. In 2005 nam ze deel aan de Zweedse versie van Paradise Hotel, een Amerikaanse realityshow, waar ze in de eerste week weggestemd werd. Oksana en Christian vormen sinds 2006 een koppel, zijn getrouwd en verwelkomden in 2011 hun dochter Naomi.

Mevrouw Wilhelmsson verdiende ook haar strepen met modellenwerk.
Mevrouw Wilhelmsson verdiende ook haar strepen met modellenwerk.
Doelmannen
Pär Hansson Helsingborgs
Andreas Isaksson PSV
Johan Wiland FC Kopenhagen
Andreas Isaksson
Andreas Isaksson
Verdedigers
Mikael Antonsson Bologna
Andreas Granqvist Genoa
Mikael Lustig Celtic
Olof Mellberg Olympiakos
Jonas Olsson West Bromwich Albion
Martin Olsson Blackburn Rovers
Behrang Safari Anderlecht
Behrang Safari
Behrang Safari
Middenvelders
Emir Bajrami Twente
Rasmus Elm AZ
Samuel Holmén Istanbul BB
Kim Källström Olympique Lyon
Sebastian Larsson Sunderland
Anders Svensson IF Elfsborg
Pontus Wernblom CSKA Moskou
Christian Wilhelmsson Al Hilal
Kim Källström
Kim Källström
Aanvallers
Johan Elmander Galatasaray
Tobias Hysén IFK Göteborg
Zlatan Ibrahimovic AC Milan
Markus Rosenberg Werder Bremen
Ola Toivonen PSV
Markus Rosenberg
Markus Rosenberg
De trainer: Erik Hamrén
De trainer: Erik Hamrén