Ze zijn er terug bij: Oranje plaatst zich voor EURO 2020 na slappe vertoning, ook Duitsland gaat strijd aan met Duivels

ANP
Ze zijn er terug bij. Na het missen van het EK 2016 en het WK 2018 heeft Nederland zich geplaatst voor EURO 2020. Een 0-0-draw tegen Noord-Ierland was voldoende voor deelname komende zomer. Ook Duitsland bikkelt binnen een maand of acht voor de titel van Europees kampioen, het kwalificeerde zich na een eenvoudige zege tegen Wit-Rusland. 

Oranje had genoeg aan één punt om zich te plaatsen. Toch wilde Noord-Ierland zich niet zomaar gewonnen geven, ook al omdat ze de harde woorden - “Het spel van de Noord-Ieren is verschrikkelijk om naar te kijken” - van bondscoach Koeman niet vergeten waren. De thuisploeg zinde op wraak en begon als een wervelwind aan de partij. Cillessen beging ei zo na een dubbele flater, bokste vervolgens een gevaarlijke voorzet weg én zag een kopbal van Magennis niet ver naast gaan. Nederland zwoegde, overleefde de vurige start in Windsor Park en herstelde het evenwicht. Berghuis trof de lat, Babel schoot op Peacock-Farrell en Promes krulde net naast. 

Photo News

Na een vermakelijk begin zakte het tempo als een pudding in elkaar, tot iedereen werd opgeschrikt door hands van Veltman in het strafschopgebied. Aanvoerder Davis trapte onbesuisd over de kooi van Cillessen - hij waande zich even een rugbyspeler. Het laatste kwartier van de eerste helft was één langgerekte geeuw. Wat een verschil met onze Rode Duivels. Maar onze noorderburen waren positief, want Oranje was halfweg wel virtueel geplaatst. Net als Duitsland. ‘Die Mannschaft’ ontving in het Borussia-Park met Wit-Rusland een hapklare brok, al stond het na 45 minuten en een handvol kansen slechts 1-0 na een treffer van Matthias Ginter. 

Nederland eiste na de rust de bal op, de Green & White Army kwam nog amper over de middenlijn en dacht aan de counter. Na tien minuten waagde Babel nog eens zijn kans, Peacock-Farrell klemde eenvoudig. Duitsland had dan al lang zijn EK-ticket binnen. Goretzka en Kroos deden er snel na rust twee treffers bij. Job done

AFP

In Belfast bleef het spannend. Oranje klom zo stilaan naar zeventig procent balbezit, maar deed er helemaal niets mee. Noord-Ierland verdedigde met man en macht. Nederland had wel het voordeel dat de tijd in haar voordeel wegtikte. Een ver schot van De Jong waaide nog hoog over. Dat was het dan, na een slappe vertoning. De balans van het aantal schoten op doel na negentig minuten zei alles. Noord-Ierland: 0. Nederland: 3. Maar onze noorderburen zullen er niet om malen, na het missen van twee grote toernooien op rij is Oranje er opnieuw bij op EURO 2020. Eindstand: 0-0. 

Duitsland deed er in het slot nog een goaltje bij nadat Stasevich de Wit-Russische eerredder vanop de stip had gemist. Kroos tekende voor z’n tweede van de avond: 4-0. De jongens van Joachim Löw staan op kop in groep C (18 punten), Nederland heeft twee stuks minder. Dinsdag volgt Duitsland - Noord-Ierland en Nederland - Estland. Als ‘Die Mannschaft’ punten laat liggen, kan Oranje nog groepswinnaar worden. 

Photo News

Van Dijk: “We gaan naar het EK, maakt niet uit hoe”

“We gaan naar een eindtoernooi, dat is het belangrijkste”, sprak aanvoerder Virgil van Dijk bij de NOS. “We wilden winnen vanavond en dat had ook gekund. Maar goed; we hebben de klus geklaard. En het maakt me niet zoveel uit hoe.”

Na een wankele openingsfase en een gemiste strafschop van Steven Davis voor rust, had Oranje na de pauze de zaakjes wel orde. Het punt, dat nodig was voor plaatsing, kwam niet meer in gevaar. Van Dijk: “Het laatste kwartier gingen zij wat directer spelen en dus moesten we sterk blijven achterin. Dat hebben we met vlagen goed gedaan, we stonden goed. Ach. we kunnen er lang en breed over praten; we gaan naar het EK. Laten we ervan genieten.”

ANP
Photo News
Photo News
ANP
Photo News
Photo News14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Meert Dominique

  En natuurlijk is Noord Ierland zoveel sterker dan Rusland. Oranje is goed bezig maar heeft enkel Frenkie De Jong als uitzonderlijke speler. De RD's hebben Hazard en De Bruyne. Voor het overige zijn de ploegen vergelijkbaar kwa talent, met uitzondering van de keeper, je kunt moeilijk Cillissen met Coutois vergelijken.

 • Carlos Simonis

  Ik heb geen enkele favoriet, gelukkig maar. Ik hoop alleen op mooie spannende wedstrijden, wie er wint vind ik totaal niet belangrijk. Het blijft een toernooi waar de vorm van de dag en geluk nodig is. Niet altijd het beste of sterkste elftal wint het toernooi.

 • joachim albert

  24 landen zijn geplaatst voor EK, praktisch onmogelijk om er niet bij te zijn. Finland, Rusland, Oekraïne, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Zweden, ... normaal enkele van zulke landen bij een EK, nu allemaal al zeker. Zou een blamage voor Nederland geweest zijn bij niet-kwalificatie. Het zal pas spannend worden vanaf kwartfinales. Altijd wel een verrassing maar besten zullen doorgaan, zoals België

 • Gunnar Aers

  Na al die jaren weer oranjegekte

 • Berry Colijn

  Hoop dat Nederland tegen België moet. De Ligt had Lukaku in de Italiaanse competitie al in zijn broekzak!!