Wilmots in 'Kicker': "Waanzin dat Schalke net nu met dit naar buiten komt"

BELGA
Enkele uren voor de belangrijke EK-kwalificatiematch in Wales heeft Marc Wilmots bij het Duitse voetbalblad 'Kicker' gereageerd op het nieuws dat Schalke hem laten vallen heeft. De club heeft inmiddels André Breitenreiter als nieuwe coach aangesteld. Wilmots zegt ontgoocheld te zijn in de Duitsers: "Schalke is en blijft de club van mijn hart. Maar de manier waarop en vooral het tijdstip dat ze dit nieuws gecommuniceerd hebben, is waanzin en getuigt van slechte smaak."

De laatste maaltijd met de spelers voor de interland in Cardiff verliep vandaag niet zoals anders. Naar het einde toe, sloop het nieuws in de groep binnen dat Wilmots straks niet naar Schalke gaat en bondscoach van België blijft. "Ik had met Schalke afgesproken dat we pas na 12 juni zouden communiceren", aldus Wilmots aan Kicker. "Ik heb me daar aan gehouden - zij niet. Het klopt dat ik de voorbije week nog gesproken heb met Schalke, maar daaruit bleek dat we moeilijk naar elkaar toegroeiden. Ook omdat ik natuurlijk met de voorbereiding op Wales bezig was. Daarom spraken we af om de gesprekken uit te stellen."

Splijtzwam Heldt
De reden waarom de onderhandelingen zo moeilijk verliepen, was volgens Kicker niet de afkoopsom en de salariseisen van Wilmots (al speelde dat natuurlijk wel mee), maar wel de persoon Horst Heldt. De manager van de 'Königsblauen' was geen voorstander van de trainer Wilmots, in tegenstelling tot de voorzitter Clemens Tönnies. Hij hoopte de fans te paaien met het 'Kampfschwein', fel geliefd bij de fans, om volgend jaar rond dit tijdstip herverkozen te worden als voorzitter. Wilmots stelde zich vragen bij zijn functioneren onder Heldt en vroeg zich af of zijn stem in het transferbeleid wel voldoende groot ging zijn. Hij trok ook de huidige kern van Schalke, samengesteld door Heldt, in twijfel. Die zou volgens Wilmots veel te duur zijn voor de kwaliteit die er is. Schalke sloot het seizoen pas af op de zesde plaats.

"Eén ding moet altijd voorop gesteld worden", vervolgt Wilmots. "Het is Schalke dat mij benaderd heeft met de vraag of ik hun trainer wil worden. Niet omgekeerd. Ik heb Schalke nooit zelf gevraagd om de job. Daarom dat dit zo'n slechte grap is. Waarom moet Schalke net nu stellen dat zij het zijn die me afschrijven? Laat het duidelijk zijn: Schalke is en blijft de club van mijn hart. Maar zo ken ik de club niet. De manier waarop ze dit afgehandeld hebben, is heel bedenkelijk."