WAKKER WORDEN, EDEN

photo_news
Een degelijk defensief blok, moeizaam offensief spel en finaal gewonnen dankzij het surplus aan individuele klasse. De eerste horde op weg naar Frankrijk was een herhaling van een herhaling. Déjà vu in het kwadraat, maar eentje met nuttige lessen voor de nabije toekomst. Niet in het minst voor de nieuwe aanvoerder. Zeven lessen na een sobere zege tegen de Zwitsers.

1. Hazard geeft munitie aan zijn tegenstanders

Het zal toch niet wéér zo'n toernooi worden waarin Eden Hazard het land verdeelt tussen believers en non-believers? Lovers and haters. Het is ontegensprekelijk een pluspunt dat de nieuwe aanvoerder de druk veel makkelijker over zich heen laat glijden dan twee jaar geleden, maar tegen Zwitserland was Hazard 45 minuten lang op defensief vlak meer slaapwandelaar dan voetballer. Jan Vertonghen kon de loopgraven in terwijl de aanvoerder voor een strandwandeling koos. De linksback stond zo moederziel alleen tegen een naar binnen knijpende Shaqiri en een oprukkende Lang. Gevolg: een tegendoelpunt dat kon opgezet worden via Hazards flank.

"Jan wist niet wat doen", bekende Wilmots. "Shaqiri volgen naar binnen? Of in positie blijven? In de rust hebben we dat opgelost." Het is ons een raadsel waarom vroeger bijsturen vanuit de dug-out onmogelijk was. Pas in de kleedkamer werd Vertonghen gevraagd om in positie te blijven en kreeg Hazard een preek(je). "Als de flanken van de tegenstander heel diep spelen, dan moeten onze flankaanvallers snel terugschakelen."

Dat Hazard dat kan, bewees hij na rust. Toen knapte hij zijn deel van het werk wel op en hielp hij de Zwitsers mee monddood te maken. "Het was slechts een kwestie van communicatie", verdedigde Hazard zich. "Soms wist ik niet goed of ik de man naar binnen moest volgen of mee moest langs de buitenkant. We hebben nog wat tijd om aan die communicatie te sleutelen, hé." Zo is het maar net. Bovendien verwacht je van Hazard dat hij de Rode Duivels vooral offensief naar een hoger niveau tilt. Op dat vlak scoorde hij beter, maar ook niet veel meer dan een vijfje. De lat mag hoger dan een handvol aardige dribbels en één goeie voorzet - waar Origi met een fantastische omhaal zowaar een kans van maakte. Je merkt aan alles dat Hazard nog niet op z'n top zit.

belga

"Eden is iemand die beter wordt naarmate hij meer minuten in de benen heeft", zweert Wilmots. "Hij heeft nog twee matchen om te groeien. Niet vergeten dat hij lang geblesseerd is geweest en dat hij pas begin deze maand opnieuw matchen is beginnen spelen." De aanvoerder verdient krediet. Al was het maar om te vermijden dat hij straks tijdens het toernooi - gebukt onder twijfels - in een kramp schiet. Aan het einde van de match tegen Zwitserland was al te zien hoe de drang om de boel eigenhandig te forceren het spel van Hazard niet ten goede komt. Hij gaat de bal ophalen bij de rechtsback, loopt centraal de ruimte van De Bruyne dicht of probeert ingewikkelde combinaties en dribbels. Amechtig op zoek naar die ene flits.

Tegen de Zwitsers kwam die er niet, maar Hazard doet er best aan daar niet te lang over te tobben. Met Finland en Noorwegen heeft hij deze week twee uitgelezen kansen om een sluimerende discussie tussen 'lovers' en 'haters' vroegtijdig de kop in te drukken en als fiere aanvoerder naar Frankrijk te vertrekken. Laat Zwitserland niks meer dan een wake-up-call geweest zijn. Er is nog tijd om wakker te worden, Eden.

Lees de andere 6 lessen nu op HLN Plus en kom te weten voor wie er lovende woorden waren en wie toch nog een extra tandje mag bijsteken. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

photo_news
photo_news