Ref die verloren EK-finale Rode Duivels leidde is dood

Horst Hrubesch heeft gescoord, Nicolae Rainea noteert.
uefa.com Horst Hrubesch heeft gescoord, Nicolae Rainea noteert.
Nicolae Rainea, de Roemeense scheidsrechter die in 1980 de EK-finale tussen België en West-Duitsland leidde, is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Europese voetbalbond (UEFA) bekend op zijn website.

Rainea begon in 1959 als scheidsrechter. Zes jaar later leidde hij al duels in de Roemeense eerste klasse. In 1967 kreeg hij zijn erkenning als FIFA-scheidsrechter. De Roemeen mocht in zijn carrière vier grote Europese finales fluiten en was aanwezig op de WK's van 1974, 1978 en 1982. Hij had in 1977 en 1978 de leiding bij de beslissende wedstrijd in het toernooi om de UEFA Cup. In 1980 leidde Rainea in Rome de EK-finale tussen West-Duitsland en België, die op een 2-1 overwinning uitdraaide voor de 'Mannschaft' na twee goals van Horst Hrubesch. Drie jaar later zwaaide hij af met de finale van Europacup I, toen Hamburger SV de trofee mee naar huis mocht nemen ten koste van Juventus (1-0).

Rainea stopte op 49-jarige leeftijd als scheidsrechter en werd nadien waarnemer. De Roemeen werd benoemd tot erelid van de nationale voetbalbond en ereburger van de stad Galati. Het stadion van de voetbalploeg van Galati werd naar hem vernoemd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.