Politie houdt blaasmarathon tijdens EK

BELGA
Tijdens het EK voetbal zal de politie in ons land extra alcoholcontroles houden. In het openingsweekend - 10-12 juni - komt er zelfs een blaasmarathon. Het BIVV heeft becijferd dat op matchdagen van de Rode Duivels dubbel zo veel ongelukken onder invloed van alcohol gebeuren. België speelt z'n eerste match op 13 juni.

De zesde editie van de zomerse BOB-campagne richt zich dit jaar vooral op voetbalfans. Agenten zullen meer bestuurders doen blazen dan tijdens het WK van twee jaar geleden. "Op de wegen van en naar voetbalevenementen met grote schermen zullen er zeker controles zijn", zegt Nicolas Paelinck van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP). De politiezones zijn niet verplicht mee te werken. "Maar de meeste schrijven zich in. Ze bepalen zelf hoe vaak en hoeveel ze controleren, in functie van het volk dat ze beschikbaar hebben." Daar knelt het schoentje volgens Marc Hellinckx, korpschef van de zone Pajottenland. "Op die evenementen met grote schermen zal de politie ook moeten instaan voor de veiligheid. Waar zullen de lokale zones al die manschappen blijven halen?"

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is blij met de extra controles. Tijdens en na een wedstrijd van de Rode Duivels gebeuren er namelijk dubbel zo veel ongevallen met gewonden door de schuld van een dronken bestuurder.

Lees meer over de verontrustende ongevalscijfers en de nieuwe BOB-campagne in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 5 weken voor 1 euro.