Niet-blanke voetballers op Kinder-chocolade schieten Pegida-aanhangers in het verkeerde keelgat

Facebook / Pegida BW - Bodensee
Aanhangers van de Duitse antimigrantenbeweging Pegida zijn verontwaardigd. Ze pikken het niet dat de blonde jongetjes met blauwe ogen op de verpakking van chocolade van het merk Kinder zijn vervangen door kinderen met roots in Afrika of het Midden-Oosten. Ze lijken niet te beseffen dat het om kinderfoto's gaat van spelers uit de Duitse nationale ploeg.

Op de Facebookpagina van de afdeling Bodensee van de antivluchtelingenbeweging verscheen onlangs een foto van twee dozen Kinder. Op één staat een foto van middenvelder Ilkay Gündogan, die in Gelsenkirchen geboren is, op de andere doos staat een foto van verdediger Jérôme Boateng, in Berlijn geboren. "Ze zijn niet te stoppen", zo stond bij de post op Facebook. "Kan je die echt zo kopen, of is het een grap?".

"Dit zijn gladiatoren, en dus slaven"
"Ze proberen ons erin te luizen opdat we dit soort rotzooi normaal zouden vinden. Arm Duitsland", zo luidde een andere post. Anderen riepen op het chocolademerk, dat wordt geproduceerd door het Italiaanse Ferrero, te boycotten.

Anderen wezen erop dat de nieuwe verpakking een marketingstunt is die het product wil koppelen aan het komende EK Voetbal. Maar heel wat aanhangers van Pegida kunnen maar moeilijk aanvaarden dat niet-blanke spelers hun land vertegenwoordigen bij internationale wedstrijden. "Er is niets nationaal meer aan die Mannschaft (koosnaam voor het Duitse nationale elftal, red.)", klonk het. "Dit zijn gladiatoren, en dus slaven die niet uit overtuiging voor Duitsland spelen maar dat enkel doen voor het geld".

Nadat het verhaal aandacht trok op Duitse nieuwswebsites, zag Ferrero zich genoodzaakt te reageren. "Ferrero wil zich nadrukkelijk distantiëren van elke vorm van xenofobie en discriminatie", zo stelt de fabrikant op Facebook.

Nutella-vloek
Tot 2011 prijkten Duitse voetballers op advertenties voor Nutella, ook een product van Ferrero. Omdat velen onder hen hun internationale carrière zagen instorten, was er sprake van 'de vloek van Nutella'.

Van de spelers die op de speciale editie van de Kinderchocolade prijken, zullen er al zeker twee - Gündogan en Christoph Kramer van Leverkusen -  het EK dit jaar missen wegens kwetsuren of omdat ze niet geselecteerd werden.