Nederland loot makkelijke groep, maar kijkt vooral naar België voor eindwinst: “Ik gun Martínez een finale”

AP
Ook Oranje is er nog eens bij op een Europees toernooi. Onze noorderburen spelen al hun wedstrijden in Amsterdam, beginnen doen ze tegen Oekraïne. Verder kwam ook Oostenrijk uit de bus, op de derde tegenstander is het nog wachten tot eind maart. Bondscoach Ronald Koeman: “België is topfavoriet.”

Voorafgaand aan de loting in Boekarest had ook Nederland al enkele zekerheden. Het komt terecht in groep C, en ook tegenstander Oekraïne was al bekend. Oekraïne, met bondscoach Shevchenko, is groepshoofd op het EK door hun eerste plaats in een groep met onder meer Portugal in de kwalificatie. Oekraïne verloor in die voorrondes geen enkele keer en speelde twee keer gelijk.

Het grote vraagteken bij de loting was wie er uit pot drie zou komen in de groep van Nederland. Dat werd dus Oostenrijk, tweede in hun groep in de kwalificaties achter Polen. Bij Oostenrijk is David Alaba de bekendste naam, ook Peter Žulj (Anderlecht) haalde er al wat caps. De Oostenrijkers wonnen nog nooit een wedstrijd op een eindronde van een groot toernooi.

De groep van Nederland is echter nog niet helemaal ingevuld. Als Roemenië zijn play-offs van de Nations League weet te winnen, wordt het de derde opponent van het Nederlands elftal. De reden daarvoor is dat Boekarest gaststad is in groep C. Als Roemenië zich kwalificeert mogen ze dus logischerwijs in eigen land spelen. Als de Roemenen het echter niet halen, dan wordt Georgië, Kosovo, Noord-Macedonië of Wit-Rusland het vierde land in groep C, afhankelijk van wie play-off D van de Nations League wint.

Speelschema groep C:

14 juni 2020: Nederland - Oekraïne (in Amsterdam)

14 juni 2020: Roemenië/Winnaar play-off D - Oostenrijk (in Boekarest)

18 juni 2020: Nederland - Oostenrijk (in Amsterdam)

18 juni 2020: Roemenië/Winnaar play-off D - Oekraïne (in Boekarest)

22 juni 2020: Oostenrijk - Oekraïne (in Boekarest)

22 juni 2020: Nederland - Roemenië/winnaar play-off D (in Amsterdam)

Groep C.
Twitter Groep C.

Reactie Koeman: “Als er een moment is voor België, dan is het nu”

Nederlands bondscoach Ronaldo Koeman reageerde op de loting: “Ik denk wel dat we favoriet zijn in onze groep omdat we drie wedstrijden in Amsterdam spelen, hoewel Oekraïne ook sterk is.”

Ook over de Belgen had de oefenmeester mooie woorden: “Een finale België-Nederland zou geweldig zijn, België is misschien de sterkste ploeg op dit moment. Wij zijn ons nog aan het ontwikkelen, maar we zijn tegen niemand kansloos. Ik gun het Martínez ook dat hij een finale haalt. Als er een moment is voor België, dan is het nu, ook qua leeftijd van het team. Wij hebben nog jongere spelers, vooral in de aanval.”

Nederlands bondscoach Ronald Koeman (links), Oekraïense bondscoach Andriy Shevchenko (midden) en Oostenrijks trainer Franco Foda (rechts).
REUTERS Nederlands bondscoach Ronald Koeman (links), Oekraïense bondscoach Andriy Shevchenko (midden) en Oostenrijks trainer Franco Foda (rechts).4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Ik gun iedereen de finale. Ik wil wel eens zien of de Rode Duivels het EK gaan winnen. Voetbal is niet voorspelbaar, en niet altijd de beste teams winnen een toernooi. Je moet behalve de vorm van de dag ook het geluk hebben. Alleen zijn de Rode Duivels aan hun stand verplicht om het EK te winnen, anders spat dit droomelftal helemaal uit elkaar. Zijn ze alleen op papier het beste team van de wereld, waar je niks voor koopt.

 • Carlos Simonis

  Ik gun het iedere land om het EK te winnen. Ben blij als die voorrondes voorbij zijn, daarna wordt het echt spannend. Bij verlies ligt je er gelijk uit. Wie heeft de vorm van de dag en geluk, niet altijd het beste team wint het EK.

 • jozef van riel

  Ahum. WK '78, Oostenrijk wint 3(!) wedstrijden. WK '82, Oostenrijk wint 2 wedstrijden! En dan staat er in het verslag, 'Oostenrijk won nog nooit een wedstrijd op een eindronde van een groot tornooi'!! Tja!

 • Jan Jansen

  Nederland is een van de meest succesvolle voetballanden in Europa... nu 1 EK er niet bijgeweest! Ndl hoort op een EK aanwezig te zijn. Belgie de laatste 100 jaar vele malen niet op toernooi geweest en alsze er waten meestal niets gepresteerd!