Milik ontwricht als enige Noord-Iers blok en bezorgt Polen zo oververdiende zege

Milik wist met zijn vreugde geen blijf nadat hij de 1-0 tegen de touwen heeft gejast.
EPA Milik wist met zijn vreugde geen blijf nadat hij de 1-0 tegen de touwen heeft gejast.
Het voetbal heeft gezegevierd vanavond in Nice. Polen was de enige ploeg die in het Allianz Riviera-stadion aan voetballen dacht en pakte verdiend de zege (1-0) tegen Noord-Ierland. Het was Arek Milik - de boomlange spits van Ajax - die als enige een gaatje kon vinden in de Noord-Ierse muur. Voor vedette Robert Lewandowski werd het een frustrerende avond.

De Polen begonnen als torenhoog favoriet aan het treffen en in het wedstrijdbegin werd de toon ook meteen gezet. De Noord-Ierse bondscoach Michael O'Neill koos voor een verdedigende opstelling, maar de Polen konden het pantser toch al snel een eerste keer doorbreken. De bal viel voor de rechter van Milik maar die trapte ietwat onbeholpen een gat in de lucht. Geen vroege voorsprong.

Voetballend blonken de Noord-Ieren niet uit, maar vooruitgestuwd de fanatieke 'Green and White Army' op de tribunes maakten ze dat met hun passie ruimschoots goed. De Polen hadden wel overwicht, maar Lewandowski en co. moesten toch bijna een half uur wachten op hun volgende kans. Milik wrong die echter alweer vakkundig de nek om en de withemden moesten vrede nemen met een 0-0 aan de rust.

Milik had het openingsdoelpunt twee keer aan de voet, maar de stormram van Ajax miste.
EPA Milik had het openingsdoelpunt twee keer aan de voet, maar de stormram van Ajax miste.
Lewandowski (rechts) kreeg geen millimeter ruimte van de Noord-Ierse verdedigers.
EPA Lewandowski (rechts) kreeg geen millimeter ruimte van de Noord-Ierse verdedigers.

Beton

Na rust kregen de toeschouwers in het knusse Allianz Riviera-stadion deels hetzelfde spelbeeld te zien. De Noord-Ieren trokken een muur op uit gewapend beton, maar het grote verschil was dat Milik wél een keer goed tegen de bal trapte. De lange spits werd op de rand van de zestien vrijgespeeld door Blaszczykowski en met een stevige pegel liet hij McGovern geen kans. De Poolse fans in extase, Lewandowski nog steeds onzichtbaar.

Ook na dat doelpunt was het al Polen wat de klok sloeg. Het leek vooral uitkijken naar wie de volgende Poolse doelpuntenmaker zou worden en of 'Lewa' zijn vertrouwen wat zou kunnen opkrikken voor de volgende wedstrijden tegen Duitsland en Oekraïne. Dat lukte niet. De vedette van het Poolse voetbal kende een frustrerende namiddag en moest de hoofdrol laten aan Milik en de frisse jongeling Bartosz Kapustka.

De Noord-Ieren konden in het slot zelfs nog een paar keer schuchter dreigen, maar de Polen hielden hun netten schoon. De eerste Poolse EK-zege en bijbehorende drie punten zijn binnen. Daarmee is alles gezegd.

Met een harde knal bezorgde Milik Polen de zege.
EPA Met een harde knal bezorgde Milik Polen de zege.
afp
photo_news

Technische fiche

In Nice (Allianz Riviera)
Polen - Noord-Ierland 1-0 (rust: 0-0)
Toeschouwers: 35.624
Scheidsrechter: Ovidiu Hategan (Roe)

Doelpunten:
Polen: Milik (51.)
Noord-Ierland: /

Gele kaarten:
Polen: Kapustka (65.), Piszczek (89.)
Noord-Ierland: Cathcart (69.)

Opstellingen:
Polen: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski (Grosicki 80.), Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec 78.), Kapustka (Peszko, 88.) - Milik, Lewandowski (cap.) Bondscoach: Adam Nawalka

Noord-Ierland: McGovern - McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley - McNair (Dallas 46.), Norwood, Davis (cap.), Baird (Ward 76.), Ferguson (Washington 66.) - Lafferty Bondscoach: Michael O'Neill

reuters

Grzegorz Krychowiak is 'Man van de Match'

Middenvelder Grzegorz Krychowiak is verkozen tot 'Man van de Match'. De 26-jarige nummer '10' - eigenlijk een controlerende middenveler - speelt bij het Spaanse Sevilla.

Grzegorz Krychowiak.
epa Grzegorz Krychowiak.