Kroatië zegt sorry voor hakenkruis op voetbalveld

Still YouTube
De Kroatische voetbalbond is ernstig in verlegenheid gebracht door een hakenkruis op het veld in Split. Daar speelde de nationale ploeg vrijdag zonder publiek een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië (1-1). Televisiekijkers zagen op een deel van het veld de vorm van een hakenkruis.

"We bieden onze excuses aan voor dat nazi-symbool, aan alle tv-kijkers, beide teams en onze gasten uit Italië", zei de perschef van de Kroatische bond. "Wat we nu weten, is dat het symbool één of twee dagen geleden in het gras is gemaaid. Het werd zichtbaar tijdens de wedstrijd. Dit is sabotage en een criminele daad. We verwachten dat de politie de daders oppakt en hebben ook de Europese bond UEFA ingelicht. Dit is een schande. Niet alleen voor onze bond, maar voor heel Kroatië."

Het hakenkruis stond op de helft waar Italië voor de rust aanviel. Kroatië probeerde het tijdens de rust weg te krijgen, maar dat lukte niet. De wedstrijd werd zonder publiek gespeeld vanwege racistische spreekkoren van hun fans in het eerste duel in Milaan en eindigde uiteindelijk op 1-1. De affaire met het hakenkruis leidt mogelijk opnieuw tot een straf.

AP
REUTERS
REUTERS