Krijgen we voor het eerst een strafschoppenserie tijdens de groepsfase van het EK?

AP
Voor de eerste keer tijdens de groepsfase op een EK-voetbal kan een strafschoppenreeks bepalen wie er naar de knock-out fase van het tornooi gaat, dat heeft de UEFA beslist.

Wanneer twee ploegen met hetzelfde aantal punten, gemaakte doelpunten en tegengoals elkaar ontmoeten in de laatste wedstrijd van de groepsfase, dan zullen strafschoppen bepalen wie er de volgende ronde haalt. Deze nieuwe regel is enkel van toepassing wanneer geen enkel ander team in de groep dezelfde statistieken kan voorleggen.

Het kwam tot dusver op twee grote tornooien voor dat twee landen met exact dezelfde statistieken eindigden in de groepsfase. In groep F op het WK van 1990 hadden Nederland en Ierland drie keer gelijk gespeeld, twee gemaakte doelpunten en twee tegendoelpunten. Een loting bepaalde toen dat Ierland naar de achtste finales mocht, de Nederlanders mochten uiteindelijk als één van de beste nummers drie ook naar de volgende ronde.

Vier jaar later, op het WK van 1994 in de Verenigde Staten, speelde hetzelfde scenario zich af. Ierland en Italië, maar ook Argentinië en Bulgarije eindigden met dezelfde resultaten in hun poule. Toen bepaalden de onderlinge resultaten wie er naar de achtste finales mocht.