Jonge Duivels bijten tanden stuk op stug Azerbeidzjan: 1-1 na een dolle slotfase

twitter
Geen zes op zes voor de jonge Rode Duivels U17 op het EK in Azerbeidzjan. De dominante Belgen gaven in de slotfase een 0-1 bonus uit handen en moesten vrede nemen met een puntendeling: 1-1. Adrien Bongiovanni (AS Monaco) scoorde tien minuten voor tijd voor de klas van bondscoach Thierry Siquet. Murad Muhmadov vloerde Mile Svilar nét voor affluiten - voor de Belgen de eerste tegentreffer in zes interlands.

Tot minuut 70 nauwelijks doelgevaar in de volgepakte Bakcell Arena - België domineerde, maar faalde in de zone van de waarheid. Een felbevochten 0-0 leek in de maak, tot Bongiovanni opstond. De flankaanvaller lepelde het leer knap over de doelman - de driepunter en bijhorende kwalificatie bijna in de zak voor de Belgen. Het venijn zat echter in de staart. Mahmudov deed de 10.000 Azeri's juichen na matig verdedigen van de Belgische achterlijn.

België zette in de blessuretijd alles op alles, maar zag de winner stranden op de dwarsligger - een poging van invaller Lois Openda, auteur van een heerlijk doelpunt in de 2-0 zege tegen Schotland. De aanvaller van Club Brugge was er nadien nog een keertje dichtbij, net als Bongiovanni. Drie mogelijkheden in de 'dying seconds', maar het bleef 1-1.

Oerwoudgeluiden
Smet op deze draw was de lakse houding van de scheidsrechter. De Tsjechische ref Ardeleanu liet na om het spel stil te leggen toen Openda op oerwoudgeluiden werd getrakteerd - de 16-jarige aanvaller liet het over zich heen gaan.

Toch wel een ontgoocheling voor de Belgen (4 punten) dat de kwalificatie nu moet zien af te dwingen tegen het ongeslagen Portugal (6 punten). Eén punt volstaat woensdag - 14u - altijd voor een ticket voor de kwartfinales. Bij een (kleine) nederlaag tegen de Selecao en bij een zege van Azerbeidzjan (1 punt) tegen Schotland (0 punten), zal het doelsaldo de doorslag geven. Dat is op dit moment ruim in het voordeel van België: +2 versus -4.

België speelde met:
Svilar, Vanheusden (cap), Delcroix, Foulon, Peeters, Verlinden (75. Boonen), Corryn, Vanhaecke (67. Openda), Bongiovanni, Emmers.