Het voorlopige flopelftal van het EK

GETTY
Zo, de groepsfase van het EK zit erop. Tijd om een eerste balans op te maken, aan de hand van de punten die we in elke match aan de spelers individueel gegeven hebben. Wie waren de absolute tegenvallers die het tot ons flopelftal geschopt hebben? Morgen presenteren we u met de elf toppers de keerzijde van de medaille.

Uiteraard kunnen we in deze 'loserscategorie' niet om Nederland heen. Met Robin van Persie, Mark Van Bommel en Gregory Van der Wiel zijn onze noorderburen het ruimst vertegenwoordigd. Het oranje legioen vraagt zich nog steeds af hoe het kan dat iemand wekelijks uitblinker is bij Arsenal en in Charkov niet eens meer een deuk in een pakje boter trapt. Van Persie mikte dertien keer richting doel -enkel Ronaldo en Benzema deden beter-, maar de juiste richting was ver zoek. Van Bommel maakte zichzelf als 'controleur' compleet overbodig en trok vandaag de enige juiste conclusie. En Van der Wiel, tja... Die besefte alvast zelf dat hij op dit moment nog heel wat tekort schiet voor het niveau van Real Madrid.

Voor Van Bommel was het de laatste keer in oranje.
GETTY Voor Van Bommel was het de laatste keer in oranje.
Scsezsny slikte al in de openingspartij rood.
REUTERS Scsezsny slikte al in de openingspartij rood.

Als doelman opteren we voor Szczesny. Het Poolse sluitstuk slikte al in de openingsmatch van het EK rood nadat hij de doorgebroken Salpigidis onderuitgehaald had. Daarna zou hij -mede door de puike prestatie van invallersdoelman Tyton- niet meer aan de bak komen.

Wie ook niet mocht ontbreken, is de Griekse linksback Holebas. Zowel tegen Polen als tegen Tsjechië werd hij gedold door zijn rechtstreekse tegenstander, met als gevolg dat hij tegen Rusland op de bank belandde. En zowaar, net in die partij beukten de Grieken de deur naar de kwartfinale open.

Holebas: al te vaak gerold.
AFP Holebas: al te vaak gerold.
St. Ledger kon nooit verbergen dat hij 'slechts' in de Engelse tweede klasse mag opdraven.
AFP St. Ledger kon nooit verbergen dat hij 'slechts' in de Engelse tweede klasse mag opdraven.

Naast hem staan de Ier St. Ledger en de Pool Perquis. Wie negen goals tegenkrijgt op drie matchen, kan het onmogelijk goed gedaan hebben. De Sochaux-verdediger kreeg dan weer de zwartepiet toegespeeld vanwege weinig zuivere tussenkomsten, denk maar aan de onbestrafte handsbal tegen Griekenland.

Op het Deense middenveld kon Christian Eriksen nooit de flitsen brengen die de Ajax-fans zo van hem gewend zijn. James Milner speelde drie matchen lang verstoppertje, maar toch blijft hij het vertrouwen van de Engelse bondscoach genieten. En Tymoshchuk, die viel vooral op toen hij Ribéry in de spelerstunnel uitdaagde.

Als maatje voor Van Persie in de spits mag tot slot de Ier Cox opdraven. Hij speelde enkel de eerste helft tegen Spanje en moest het voor de rest met heel korte invalbeurten stellen.

Christian Eriksen, een grijze muis op het Deense middenveld.
AFP Christian Eriksen, een grijze muis op het Deense middenveld.
Het flopelftal
Naam Land Positie Gemiddelde score
Sczcesny Polen Doelman 3
Holebas Griekenland Linksback 3,5
Perquis Polen Centrale verdediger 5
St. Ledger Ierland Centrale verdediger 5
Van der Wiel Nederland Rechtsback 4
Eriksen Denemarken Middenvelder 4
Milner Engeland Middenvelder 5
Van Bommel Nederland Middenvelder 4
Tymoshchuk Oekraïne Middenvelder 5
Van Persie Nederland Spits 3,5
Cox Ierland Spits 5
Van Persie trapte geen deuk in een pakje boter.
AFP Van Persie trapte geen deuk in een pakje boter.


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00