EK voetbal 2024 gaat naar Duitsland, Turkije grijpt er al voor de vierde keer naast

Phillip Lahm was het uithangbord van het Duitse bid.
REUTERS Phillip Lahm was het uithangbord van het Duitse bid.
Het EK voetbal van 2024 wordt in Duitsland gespeeld. Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond UEFA verkoos de Duitse bid bij een geheime stemming in het Zwitserse Nyon boven die van tegenkandidaat Turkije.

Het wordt de tweede keer dat Duitsland de Europese titelstrijd mag organiseren. In 1988 vond het toernooi in (toen nog) West-Duitsland plaats. Nederland won er de titel.

Het WK voetbal werd al twee keer op Duitse bodem gespeeld, in 1974 (in West-Duitsland, dat toen ook wereldkampioen werd) en in 2006 (met Italië als wereldkampioen).

Het volgende EK, in 2020, wordt in twaalf verschillende landen gehouden, een primeur. België haakte na alle problemen rond het (nog te bouwen) Eurostadion in Brussel af als kandidaat-speelstad.

Voor Turkije is het al de vierde keer dat het land naast de EK-organisatie grijpt. Eerder gebeurde dat voor de Europese kampioenschappen van 2008, 2012 en 2016.

AFP

"Wij zullen er alles aan doen om het vertrouwen niet te beschamen", reageerde een trotse Duitse bondsvoorzitter Reinhard Grindel. "Wij zijn heel verantwoordelijk en beseffen wat dit toernooi betekent."

Oud-international Philipp Lahm was het gezicht van de Duitse bid en zal ook optreden als hoofd van het organisatiecomité voor het EK 2024. "Het wordt een fantastisch feest over zes jaar", zei hij. "Wij zijn heel gastvrij en open, en dat zullen we tonen. Duitsland heeft prachtige stadions en toeschouwers die ervan houden naar die stadions te komen."

Het Volksparkstadion in Hamburg.
REUTERS Het Volksparkstadion in Hamburg.
REUTERS
AFP24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick de beule

  Hilmi Bekci,de stadions zijn in Turkije misschien niet mis maar als ik de capaciteiten ervan bekijk zijn de Duitse stadions veel groter....

 • Roger Deprez

  Behoren niet tot Europa en dus een juiste beslissing,maar fanatiek als ze zijn zal het weer de schuld van iemand anders zijn.

 • Guido Verhoeven

  Oef maar da heeft pipo Erdogan aan zichzelf te danken!

 • rudolf jacobs

  dank u Germain De Block,u kent ook uw aarderijkskunde ,ikben van deizelfde mening toegedaan,dat soort hoort in europa zeker niet thuis

 • Lodewijk Verborgt

  Toch normaal dat Turkije er naast grijpt. Het is geen Europees land. Net als Israel trouwens.