Duitsland of Turkije? UEFA houdt bij toewijzing EK 2024 rekening met bescherming mensenrechten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
AFP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft laten weten rekening te zullen houden met de bescherming van de mensenrechten bij de toewijzing van het gastland voor Euro 2024. Duitsland en Turkije zijn de kanshebbers om dat EK te mogen organiseren.

Vorige week maakte de UEFA zijn diverse criteria over aan Duitsland en Turkije. Voor het eerst werd ook het respect voor de mensenrechten daarin opgenomen. De UEFA baseert zich bij het opstellen van de criteria op de basisprincipes van de Verenigde Naties. Verder bevat de lijst ook maatregelen in de strijd tegen corruptie.

De nieuwe maatregel rond mensenrechten kan wel eens slecht nieuws zijn voor Turkije en president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan laat al maanden tegenstanders van zijn regime arresteren en onthief al duizenden ambtenaren uit hun functies.

De toewijzing van het gastland voor Euro 2024 zal gebeuren in september 2018. Indien de organisatie naar Turkije zou gaan, zou het het grootste sportevenement zijn dat ooit in dat land plaatsvond. De Turken probeerden in het verleden al drie keer eerder de organisatie in handen te krijgen, maar faalden telkens. (West-)Duitsland organiseerde één keer eerder het EK, in 1988.