België stuurt agenten naar EK Voetbal in Frankrijk

BELGA
Ons land stuurt acht agenten naar het EK voetbal in Frankrijk. Ons buurland heeft aan elk deelnemend land politiesteun gevraagd. Het gaat om agenten gespecialiseerd in voetbal.

Het EK voetbal begint op 10 juni en duurt een maand. In die periode worden meer dan 2,5 miljoen bezoekers verwacht voor de 51 wedstrijden tussen 24 teams in 10 stadions. Om het massa-evenement in goede banen te leiden, vraagt Frankrijk politiesteun van de buurlanden. Aan elk land hebben de Fransen minstens acht agenten gevraagd.

Ons land gaat daar alvast op in: acht agenten gespecialiseerd in voetbal gaan een maand naar Frankrijk. Of ze een uniform en wapen zullen dragen en welke bevoegdheid ze zullen hebben, moet nog worden beslist. Het doel is alleszins om de Belgische supporters op te volgen, zolang de Rode Duivels meestrijden voor de titel.

Stel dat ze met de politie in contact komen, kunnen de Belgische agenten hulp bieden. Maar ze kunnen de Franse politie ook inlichten over de mentaliteit van de Belgische supporters.

Het kabinet-Jambon vindt acht agenten redelijk, ook in tijden van terreurdreiging drie. "Veel Belgen zullen naar Frankrijk gaan om de wedstrijden te volgen. Het is maar logisch dat wij onze bijdrage leveren."