Eden Hazard zegt op Franse tv dat hij nooit voor PSG zal spelen en komt terug op WK-kritiek van Courtois op ‘Les Bleus’: “Wie Thibaut een beetje kent, weet dat hij dat meende”

Canal+ France
Het was een opvallend ontspannen Eden Hazard (27) gisteren in de studio’s van het Franse Canal+. Alweer vergeten, dat forse verlies tegen Tottenham een dag eerder en dat pijntje waarmee hij Wembley verliet. De Fransen maakten van de gelegenheid gebruik om terug te komen op die befaamde burenruzie na de voorbije halve finale op het WK en polsten Hazard ook naar zijn toekomstplannen. “Het kan zijn dat ik volgende zomer vertrek, maar voor hetzelfde geld speel ik de rest van mijn carrière voor Chelsea.”

Niet zozeer de wedstrijd, wel de forse kritiek van vooral Eden Hazard en Thibaut Courtois op het voetbal van ‘de Haantjes’ zinderde na in Rusland na de door met Frankrijk 1-0 gewonnen halve finale. Dat ze met zo’n defensief voetbal het WK liever niet zouden winnen, was de teneur bij de Duivels. Waarop de Fransen repliceerden dat de Belgen het in hun kwartfinale tegen Brazilië op net dezelfde wijze hadden aangepakt. “Natuurlijk heb ik er ook nu nog altijd flink de pest in”, aldus Hazard over onze WK-exit. “Maar dat verlies heb ik nu toch al even achter me gelaten. Ik heb die forse woorden ook uitgesproken meteen na de match, in het diepst van mijn ontgoocheling. We waren zó dicht bij het spelen van de finale, je moet dat in die context bekijken.”

Waarna de interviewer meer wou weten over de woorden van Courtois. Hazard, al lachend maar tezelfdertijd toch ook doodserieus over zijn ex-ploegmaat bij Chelsea: “Wie Thibaut een beetje kent, weet dat hij dat wél echt meende (lacht). Dat maakt deel uit van zijn persoonlijkheid. Ach, hopelijk krijgen we over twee jaar op het EK de kans om revanche te pakken. En als we dan weer verliezen: spijtig. Wel was ik blij dat Frankrijk de finale won van Kroatië. Ik heb toch best wat Franse vrienden. De 4-2-cijfers verrasten me ook niet, met jullie kwaliteiten. De match zelf heb ik niet gezien - we waren toen zelf te hard aan het feesten in Brussel.”

EPA

Waarna het Franse voetbal werd aangesneden. Met Lille kroonde Hazard zich in 2011 na 50 jaar nog eens kampioen in een tweestrijd met PSG, de hoofdstedelijke club die nadien enkele keren Eden het hof maakte. Of hij ooit terugkeert naar de Ligue 1, een vraag die Canal+ Axel Witsel liet stellen. “Die vraag is momenteel niet aan de orde. Maar als ik ooit terugkeer, zal het naar Lille zijn. Ik heb er geweldige momenten beleefd die me altijd zullen bijblijven. Toen ik er op mijn veertiende tekende, had ik nooit gedacht ooit iets te winnen met hen. Maar we hebben daar echt een speciaal verhaal geschreven. Met Rudi Garcia (de coach, nvdr), met die generatie van spelers, met de fans... Naar PSG zal ik nooit gaan. Die club interesseert me niet, ondanks dat ze me al enkele keren concreet hebben benaderd.” De honderdste keer overigens dat Hazard een vraag over PSG negatief beantwoordt. Sinds 2012 is zijn antwoord consequent hetzelfde. De deur blijft dicht. “Ik zal wellicht nooit meer in de Ligue 1 spelen.”

Deze week wacht de Parijzenaars in de Champions League Liverpool in een zware poule met ook Napoli. “In een goeie dag kan PSG elke ploeg kloppen, maar de zwakkere Franse competitie speelt hen duidelijk parten in Europa. In het weekend werken ze louter een gezondheidswandeling af. In tegenstelling tot de Premier League, voor mij de felst bevochten competitie ter wereld. Het klopt dat ook de Engelse ploegen tegenwoordig niet al te veel succes oogsten in de eindfase van de Champions League, maar dat komt vooral door het gebrek aan een winterstop. In de maanden maart en april zitten we niet voldoende fris. Hopelijk brengt de break die we begin volgend jaar nu wel hebben daar verandering in, al is die wel heel kort.”

Over zijn toekomst liet Eden Hazard niet al te fel in zijn kaarten kijken. Logisch: de kapitein van de Rode Duivels heeft ook nog helemaal niet beslist of hij zijn contract, dat in 2020 afloopt op Stamford Bridge, al dan niet zal verlengen. “Als ik niet bijteken, zie ik me volgende zomer wel vertrekken. Deze winter zeker niet. Dat kan ik niet maken ten opzichte van de club en de fans. Maar voor hetzelfde geld speel ik de rest van mijn carrière voor Chelsea.”

De Fransen sneden ook het thema Thierry Henry aan, de gewezen T2 van de Duivels die het voorbije weekend met Monaco een eerste zege als hoofdtrainer boekte. “Het was geweldig om 'Titi’ twee jaar bij ons gehad te hebben. Hij was wel meer bezig met de echte spitsen als Lukaku en Batshuayi, maar soms nam hij me ook wel apart om me bijvoorbeeld te vragen waarom ik tijdens een bepaalde fase niet op die positie stond. Dan luister je natuurlijk wel. Hij stond behoorlijk dicht bij ons, spelers.” Onlangs pleitte Henry voor het uitreiken van de Gouden Bal in januari aan Hazard. Maar daar is Eden het niet mee eens. “Ik heb een goed WK gespeeld, maar dat volstaat toch niet om zo’n prijs te winnen. Dan moet je ook uitgeblonken hebben in de eigen competitie en in de Champions League.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rushmore Peetermans

    Dit is ook een manier om te solliciteren , zou niets liever willen dan vertrekken bij zijn huidige ploeg denk ik.

  • Marc Baeyens

    Hasard is een losbol die zichzelf wat te serieus neemt.

  • Frank Vermeer

    Als je zoals Hazard en Courtois zelf jaren voor Chelsea speelt of gespeeld hebt dan mag je geen enkele ploeg beschuldigen van negatief voetbal. Chelsea is namelijk zelf de grootste schuldige aan het spelen van anti-voetbal. En hij vergeet dat de Belgen op het WK tegen Japan en Brazilië twee pure counter wedstrijden gespeeld hebben...precies zoals Frankrijk het ook doet.

  • Etienne De Bondt

    Zij hadden 100% gelijk, maar als ge uzelf bij de topploegen zet, moet ge op anti voetbal een antwoord kunnen vinden.

  • Carlos Simonis

    Eden Hazard is de meest sympathieke speler, en zegt louter eerlijke dingen. Ook wat betreft de De Ballon d'Or die behoort tot een speler die en uitblinkt in de competitie en Champions League, en niet toevallig op een WK 4 a 5 wedstrijden aardig speelt. Dat Courtois is uitgeroepen tot de beste keeper van de wereld in dit toernooi roept ook vele vraagtekens op, behalve bij de supporters.