Duitse succestrainer Udo Lattek overleden

GETTY
De Duitse oud-trainer Udo Lattek is zondag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde zijn voormalige club Bayern München vandaag. Lattek is de succesvolste trainer uit de Duitse voetbalgeschiedenis met onder meer acht landskampioenschappen, drie bekerzeges en een eindzege in zowel de Europa Cup I als de UEFA Cup. Lattek leed sinds 2013 aan parkinson en dementie.

Lattek begon in 1965 als assistent-bondscoach van Duitsland en stapte vijf jaar later over naar Bayern München, waarmee hij in vijf seizoenen drie keer kampioen werd, een beker won en in 1974 de Europa Cup I veroverde. Eind jaren zeventig won hij met Borussia Mönchengladbach in 1979 de UEFA Cup na twee keer kampioen te zijn geworden.

Na een periode bij Borussia Dortmund verkaste hij naar het FC Barcelona van Diego Maradona, met wie hij begin jaren tachtig de beker en de Europa Cup voor bekerwinnaars won. In 1983 keer hij terug naar Bayern, waar hij nog drie kampioenschappen en drie bekers won. In 1987 zwaaide hij af om technisch directeur te worden bij 1. FC Köln, waar hij in 1991 ook één wedstrijd op de bank zat. Een jaar later trainde hij nog een half seizoen Schalke 04 en in 2000 keerde hij voor de allerlaatste keer terug om Borussia Dortmund in de laatste vijf duels voor degradatie te behoeden.

De laatste jaren was Lattek nog actief met onder meer een column in de krant Die Welt en het voetbaltijdschrift Kicker. Ook was hij tussen 1995 en 2011 een vaste gast in het voetbalpraatprogramma Doppelpass op Sport 1.

Lattek kreeg in 2011 een beroerte en had in 2001 en 2012 al een goedaardige tumor moeten laten verwijderen. Hij overleed in een verzorgingstehuis in zijn woonplaats Keulen.

ANP