Drama op EK U17: doelman in tranen nadat hij beslissende strafschop stopt, maar door ref van het veld wordt gestuurd en land alsnog ziet verliezen

REUTERS
Gisteren las u hier al hoe onze U17 stuntten door titelverdediger Spanje uit te schakelen in de kwartfinales van het EK en ook onze noorderburen schaarden zich bij de laatste vier. Zij nemen het daarin op tegen gastland Engeland, maar die kwalificatie had heel wat voetjes in de aarde. Zo won jong Oranje na een strafschoppenreeks… nadat de Ierse doelman werd uitgesloten bij de mogelijk beslissende elfmeter.

Na 80 minuten (bij de U17 spelen ze twee keer 40 minuten) stond het 1-1 en aangezien er geen verlengingen waren, moest een strafschoppenreeks een winnaar aanduiden in het duel tussen Ierland en Nederland. In die reeks mocht Oranje-aanvoerder Daishawn Redan bij 4-4 de beslissende penalty trappen, maar die werd gered door Jimmy Corcoran, de Ierse doelman. De groenhemden weer in de running zou je denken, maar dat was zonder Zbynek Proske gerekend.

Op deze foto is te zien hoe Corcoran inderdaad vóór zijn doellijn staat op het moment dat hij de beslissende strafschop pakt.
Getty Images Op deze foto is te zien hoe Corcoran inderdaad vóór zijn doellijn staat op het moment dat hij de beslissende strafschop pakt.

De Poolse ref zag hoe de jonge goalie te snel van zijn lijn was gekomen op het moment van de trap van Redan en stopte die prompt een geel karton onder de neus. Omdat hij ook tijdens de wedstrijd al op dergelijke manier bestraft werd, kreeg hij logischerwijze ook rood te zien. De reglementen schrijven dan voor dat “de plaats van de doelman moet worden ingenomen door een speler die de wedstrijd heeft afgemaakt”, waardoor verdediger Oisin McEntee ging postvatten onder de lat. Hij kon de tweede poging van Redan niet keren, waardoor Oranje zich dus mocht opmaken voor een feestje én de halve finales.

Getty Images

De hele Ierse entourage op de achterste poten natuurlijk, niet in het minst Martin O'Neill. Hij is bondscoach bij de grote jongens en nadat hij de partij van zijn jonkies vanuit de tribunes had gevolgd, stormde hij op scheidsrechter Proske af om die even zijn gedacht te zeggen. Mogelijk krijgt dit nog een staartje voor O'Neill.

Martin O'Neill (rechts) met assistent Roy Keane.
Getty Images Martin O'Neill (rechts) met assistent Roy Keane.
REUTERS20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • josh tree

  tja beginnersfout zou ik zeggen..... alhoewel als hij in de match al gedaan heeft, is het gewoon een dwaas kieken, zal dus wel een topvoetballer worden!

 • Geert Matthys

  Dat is sport anno 2018, steeds meer referees die de hoofdrolspelers zijn in alle sporten. TV uitzetten, geen geld eraan uitgeven en dat probleem is snel opgelost maar mensen zijn dom.

 • Sanne Vermeulen

  Geel is erover. Die jongen kan er echt niks aan doen, ontzie hem een beetje

 • Etienne Vanhoegaerden

  Patrick Joost Belgen zullen dit wel zelf doen

 • Guido Volkaerts

  Ook bij de U17 speelt de scheids reeds de hoofdrol om deze jonge gasten voor te bereiden op het onrecht van de scheids in het profvoetbal en de VAR...