De nieuwe subtiele prik van Sarri naar Hazard

REUTERS
Maurizio Sarri werd gisteren voorgesteld als nieuwe trainer van Juventus. De 60-jarige Italiaan trok de deur bij Chelsea dus achter zich dicht, net zoals Eden Hazard dat eerder ook al deed. Maar de oefenmeester kon het zich tijdens zijn eerste persconferentie bij de ‘Oude Dame’ niet laten om nog even een prikje uit te delen aan de aanvoerder van de Rode Duivels.

21 goals en 17 assists: ziedaar de statistieken van Eden Hazard in zijn laatste seizoen bij Chelsea - zijn in stats beste seizoen ooit. Maar toch was Maurizio Sarri niet altijd even opgetogen met de prestaties van onze landgenoot. “Het is tijdens de wedstrijden een plezier om trainer van Eden te zijn, maar gedurende de week is het meer een probleempje”, zei Sarri eerder, verwijzend naar de soms nogal nonchalante manier van trainen die bij het karakter van Hazard hoort. “Tijdens de trainingen durft Eden het soms op het gemakje te doen. Hij neemt het af en toe zeer zeer licht op. Hij is een van de beste spelers ter wereld, maar hij moet echt proberen dé beste te worden. Eden heeft het potentieel de beste ter wereld te worden”, zo klonk het in de aanloop naar de Europa League-finale. Daarin zou Hazard uiteindelijk twee keer scoren.

AFP

Waar het toen nog om de mentaliteit op training ging, had Sarri het nu ook over de “problemen” die Hazard veroorzaakt voor zijn rigide tactische systeem, waar hij niet van wijken wilde, ondanks de bedenkingen van spelers en waarnemers. Zo benadrukte de 60-jarige coach, net zoals hij wel vaker deed op zijn persconferenties bij Chelsea, dat Hazard inpassen zijn moeilijkste taak was op Stamford Bridge. “Je kan niet uitgaan van een systeem en spelers wegsturen of inbrengen. Je moet de twee of drie spelers aanduiden die het verschil kunnen maken. Nadien moet je ook praten met je spelers, je moet naar hen luisteren om zo het systeem te kunnen kiezen waarin ze het best renderen. De laatste jaren koos ik telkens voor een 4-3-3, maar de 4-3-3 bij Chelsea was een heel ander paar mouwen dan die in Napoli. We moesten Hazard zich zo goed mogelijk laten voelen, omdat hij een wedstrijd kan veranderen. Maar zijn aanwezigheid zorgde ook voor problemen op defensief vlak.” Hazard had vorig seizoen rechtstreeks een voet in 50 procent van de doelpunten bij Chelsea, maar presteert het best als hij niet in een tactische dwangsbuis wordt geduwd. Tegelijk wordt snel vergeten dat Sarri hem het voorbije jaar tot 100 keer heeft geprezen als een van de beste speler in de wereld.

Dat hij nu niet langer Eden Hazard maar wel Cristiano Ronaldo als absolute sterspeler heeft, ziet Sarri duidelijk ook als een upgrade. “In het verleden heb ik sterke spelers getraind. Zeer sterke spelers, ook bij Chelsea, maar dit is toch nog een ander niveau. We hebben het hier over een absolute topspeler (Cristiano Ronaldo, red). Ik kijk er echt naar uit. Hij is een speler die bijna alle records in handen heeft die er in het voetbal te bereiken zijn. Ik zou hem graag helpen er nog meer te verbreken. Ik zou graag ook mijn duit in het zakje doen voor hem.”

Sarri bij z'n officiële voorstelling.
AP Sarri bij z'n officiële voorstelling.

Sarri kent de Italiaanse competitie uiteraard goed. Zo zat hij zoals eerder aangegeven tussen 2015 en 2018 op de bank bij Napoli, waar hij Dries Mertens onder zijn hoede had. Met de Zuid-Italiaanse club werd Sarri twee keer vicekampioen achter het ongenaakbare Juve. “Bij Napoli heb ik alles gegeven. Daarna vond ik het tijd voor een mooie ervaring in de Premier League. Vandaag is Juventus de beste Italiaanse ploeg en zij boden mij de kans terug te keren naar Italië. Het is de bekroning van een lange carrière”, vertelde de 60-jarige Sarri gisteren. “Ik heb al een hele weg afgelegd, heb het stap voor stap gedaan. Dat ik vandaag bij de grootste club in Italië zit, maakt mij gelukkig. Het is weer een stap vooruit na mijn ervaring bij Chelsea.”

Juventus is al jarenlang dé onbetwiste nummer één in de Laars. Sarri beseft dat ook van hem successen worden verwacht in Turijn. “Het is altijd lastig de hele tijd te moeten winnen en Juventus heeft de verplichting steeds te winnen. Maar we moeten beseffen dat het niet vanzelf zal gaan”, aldus nog Sarri, die bij Juventus een contract voor drie jaar ondertekende.

Photo News19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc germeau

  Altijd iedereen met Messi of CR7 vergelijken heeft geen zin. Is voetbal alleen maar statistieken? Zo ja, hoe beoordeel je dan een centrale verdediger? Of moeten die niet meer misschien? Ach Ginetje, moeten jouw gordijnen eens niet gewassen worden? Of maak eindelijk eens een echt lekker maaltijd klaar voor de familie.

 • René Van Halen

  Hoeveel keer is Chelsea kampioen geweest met Hazard en hoeveel keer met Sarri? Dan weet je vermoedelijk bij wie het probleem ligt.

 • Tobias Bouten

  Gelukkig hebben we jou om scherpe analyses te maken Ginette

 • Michael Vandamme

  Bij real en Barcelona en city halen ze toppers in alle rangen. Maar de eigenaar van Chelsea wilt niet zo veel meer investeren, ze trekken een spits aan die zelfs bij Arsenal op de bank zat, Pedro zat in Barcelona ook op de bank , dan moet je niet verwachten dat hazard alles doet

 • michel lauwens

  chelsea had dat probleem ook, met Debruyne met resultaat hij mocht weg dat beklagen ze hun nog steeds