De dodelijkste Argentijnse spits veegt op dit moment de vloer aan met Messi en Agüero: “Kritiek op mijn stijl? De cijfers liegen niet”

Emiliano Sala.
Photo News Emiliano Sala.
Wie is de best scorende Argentijn in Europa? Een ideale quizvraag waar heel wat deelnemers zich flink aan zouden mispakken. Want niet Lionel Messi, Sergio Agüero, Mauro Icardi of Gonzalo Higuain is het antwoord. Wél correct: Emiliano Sala. 28 jaar, spits bij de Franse middenmotor Nantes en 0 caps achter zijn naam. “Kritiek op mijn stijl? Cijfers liegen niet.” 

Emiliano Sala speelt sinds 2015 bij het Franse Nantes, maar komt dit seizoen helemaal tot ontbolstering. Niet dat hij vanaf dag één furore maakte, want onder ex-coach Miguel Cardoso kreeg collega-aanvaller Kalifa Coulibaly de voorkeur. De gewezen spits van AA Gent kon echter geen brokken maken en deelde mee in de malaise. Nantes bengelde onderaan het klassement, Cardoso werd vervolgens op de keien gezet. 

Enter veteraan Vahid Halilhodzic. De gewezen coach van onder andere PSG bereikte met Algerije, Ivoorkust en Japan driemaal op rij het WK. De ideale figuur dus om de Ligue 1-club uit het slop te halen. En zo geschiedde. Nantes pakte de voorbije weken een negen op negen en klom naar een veilige tiende stek. Veelal te danken aan één man: Sala, die het vertrouwen kreeg van de Bosniër en Frankrijk prompt op z’n kop zette. 

AFP

Enkel Mbappé doet beter

Sala gaat namelijk stevig over de tongen, want de laatste drie matchen scoorde de nieuwbakken goalgetter liefst zes keer. Daardoor klokt zijn voorlopig totaal af op tien goals in elf duels. Twee ex-spelers uit onze Jupiler Pro League speelden daarbij een niet onbelangrijke rol. Met Anthony Limbombe (Club Brugge) en Gabriel Boschilia (Standard) heeft Sala twee creatieve, aalvlugge en onbaatzuchtige collega’s aan zijn zij. 

Over alle Europese topcompetities heen is er maar één man die nog meer scoort: Kylian Mbappé. Het wonderkind zit aan elf stuks. Neymar staat met negen stuks op de derde plek, voor Luis Suarez en Krzysztof Piatek. 

Eén miljoen

Met die indrukwekkende statistieken vloert hij ook zijn Argentijnse collega-spitsen moeiteloos. Lionel Messi (7 goals in 9 matchen), Sergio Agüero (7 treffers in 11 duels), Mauro Icardi (6 doelpunten in 8 wedstrijden) en Gonzalo Higuain (5 goals in 9 optredens) volgen op ruime afstand. Sterren die één voor één tientallen of zelfs honderden miljoenen euro’s waard zijn, terwijl Sala voor amper één miljoen naar Nantes trok. 

Halilhodzic is alvast in de wolken. “Toen ik hier aankwam, had die kerel een heel laag moraal. Maar hij ging aan het werk. Hij is een type speler die je de dag van vandaag niet meer ziet. Hij speelt met zijn rug naar de goal en is zo het belangrijkste aanspeelpunt van ons team. Het is dus straf dat hij zoveel doelpunten maakt. Langs de andere kant: daar wordt hij voor betaald. Het is niet de keeper die voor de goals moet zorgen hé.” 

Bij L’Équipe komt Sala zelf aan het woord. “Mijn statistieken zijn bijzonder goed. Ik wist dat Mbappé nog voor me stond, maar ik had helemaal geen idee dat ik Messi achter mij laat. Over mijn stijl bestaat er veel kritiek, maar ik stoor er mij niet meer aan. Ik ben 28, ik ga mijn aard echt niet meer veranderen. Minder lopen om nóg fitter te zijn voor doel? Neen, zo zit ik niet in elkaar. Maar ik weet één ding zeker: deze cijfers liegen niet.” 

AFP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Simonis

  Waarom sommige voetballers na een goed seizoen zich willen laten vergelijken met andere echte grote voetballers is een lachertje. Natuurlijk is het leuk en goed voor Emiliano Sala dat hij nu veel scoort, maar iedere vergelijking met andere echte top-voetballers is een lachertje....en zeker met Messi

 • frans kwanten

  Niet overdrijven hè,men kan geen enkele voetballer vergelijken met messi,hij is gewoon de beste

 • Ramon Simon

  Limbombe is dus van Club naar een zwak Franse ploeg gegaan om tegen de degradatie te voetballen en geen CL te spelen. Wesley presteert sterk Europees en zal zo bij een betere ploeg terechtkomen dan Limbombe dus weg wouw.

 • jan Peeters

  Speelt een paar matchen goed, nog paar jaar vol houden en dan hoog van uwe toren beginnen blazen