De Bruyne zet handtekening onder contract van zes jaar

Kevin De Bruyne is definitief een 'Citizen' nu hij zijn handtekening heeft gezet onder een overeenkomst van zes jaar in Manchester. De cijfertjes in dat contract doen duizelen. In Engeland discussiëren ze meer over de transfersom van 76 tot 78 miljoen euro, minder over de loonvoorwaarden van 320.000 euro per week. Die astronomische salarissen zijn ze daar ondertussen gewoon.

Een dagje langer wachten kon er nog wel bij. Voor hij vandaag naar Manchester afreist nam Kevin De Bruyne gisteren in Wolfsburg afscheid van de fans. Hij woonde de wedstrijd tegen Schalke 04 bij in de tribunes en nam ruim de tijd voor zijn fans: selfies en handtekeningen uitdelen dus. Zijn laatste wapenfeit in dienst van die Wölfe. City had De Bruyne gisteren graag al aan medische testen onderworpen, maar papierwerk én een detail hielden de vlucht op. "We hebben een akkoord met City", bevestigde ook Klaus Allofs, technisch directeur van Wolfsburg. "Vanavond (gisteren, red.) of zaterdag ronden we alles definitief af."

Verwacht wordt dat De Bruyne vandaag op een privéjet naar Manchester stapt en dat hij ook de partij tegen Watford bijwoont. Beide clubs bereikten donderdag al een akkoord over transferprijs (76 à 78 miljoen euro) en de betalingstermijnen. Voor De Bruyne ligt er een contract van minstens vijf jaar klaar. City wil de deal zo snel mogelijk afhandelen, zodat De Bruyne maandag bij de nationale ploeg kan aansluiten.

REUTERS
REUTERS
De Bruyne vanmorgen gespot op Braunschweig Airport bij het instappen in de privé-jet.
Sport1 De Bruyne vanmorgen gespot op Braunschweig Airport bij het instappen in de privé-jet.

Voor we weer met zijn allen weer hard gaan roepen op sociale media dat wij meer belastingen moeten betalen dan de Rode Duivels, toch even een misverstand uit de weg ruimen. Omdat De Bruyne straks een contract tekent bij een buitenlandse club en dus in Engeland gedomicilieerd zal zijn, is hij helemaal niet belastingplichtig in België. Wel in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer vijfenveertig procent van zijn basisweekloon, geschat op 210.000 euro, vloeit meteen terug naar de Engelse staatskas. Op jaarbasis draagt De Bruyne al minstens 5 miljoen euro af.

De Bruyne en vriendin Michèle Lacroix gepakt en gezakt om naar Manchester te vertrekken.
Twitter De Bruyne en vriendin Michèle Lacroix gepakt en gezakt om naar Manchester te vertrekken.

Niet in best betaalde top tien
Premies inbegrepen kan De Bruyne straks bij City tot 320.000 euro per week verdienen, maar daarvoor moet aan alle voorwaarden voldaan worden. Sinds de sjeik het vroegere management van Barcelona aan de top van zijn club heeft geïnstalleerd, hanteren zij het salarismodel van de Spaanse club: relatieve basislonen, maar hoge bonussen. Als De Bruyne straks kampioen wordt met City, zich kwalificeert voor de Champions League, ook één van de Engelse beker wint en x-aantal wedstrijden speelt, kan hij aanspraak maken op het volledige loonpakket. Daar moeten op zijn beurt weer belastingen op worden betaald. Het salaris van De Bruyne ligt in lijn van wat de andere toppers bij City verdienen, maar daarmee haalt hij niet eens de top tien van de beste betaalde voetballers ter wereld.

AP

Afspraken fiscus
Nog dit: De Bruyne heeft geen firma in Luxemburg, maar spelers die in Engeland voetballen, kunnen als enigen in Europa gebruikmaken van een aparte regeling voor hun portretrechten. Ze betalen op hun salaris gemiddeld 45 procent belastingen, maar kunnen een beperkt deel van hun brutoloon als portretrechten boeken in een aparte vennootschap. Bij voetbalmakelaars is te horen dat de Britse fiscus voetballers toelaat een bedrag tussen 8 en 12 procent van hun brutoloon als imagorechten te laten uitbetalen. Op die portretrechten geldt in Luxemburg een vrijstelling van 80 procent, terwijl op de resterende 20 procent slechts 21 procent belastingen betaald moet worden. Daarover bestaan ook afspraken tussen de Britse en de Luxemburgse fiscus. Het totale plaatje maakt dat er geen sprake is van grootschalige belastingontwijking.

Manager Patrick De Koster reist mee met De Bruyne.
Twitter Manager Patrick De Koster reist mee met De Bruyne.
GETTY
AP
AP