Generale repetitie voor WK gaat zaterdag van start met Confederations Cup

EPA
De Confederations Cup voetbal gaat zaterdag in Sint-Petersburg van start met het duel tussen gastland Rusland en Nieuw-Zeeland. Het landentoernooi dat gespeeld wordt tussen het gastland, de wereldkampioen en de kampioenen van zes continenten, wordt traditioneel een jaar voor het WK afgewerkt en geldt als generale repetitie voor de Wereldbeker. De deelnemende landen zijn Rusland, Duitsland, Chili, Portugal, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en Kameroen.

De loting voor de Confederations Cup werd op 26 november 2016 gehouden. Organisator Rusland deelt groep A met Portugal, Mexico en Nieuw-Zeeland. Poule B bestaat uit Duitsland, Chili, Australië en Kameroen. De eerste twee van elke poule stoten door naar de halve finales. Het toernooi zal afgewerkt worden in vier stadions: het Spartak Stadium in Moskou, de nieuwe Zenit Arena in Sint-Petersburg, het Fisht Stadium in Sotsji en de Kazan Arena in Kazan.

In de openingswedstrijd neemt gastland Rusland het zaterdag om 17u Belgische tijd in de Zenit Arena op tegen Nieuw-Zeeland. Portugal, dat vorig jaar het EK won in Frankrijk, werkt zondag (17u in Kazan) zijn eerste wedstrijd af tegen Mexico. In de Portugese selectie ontbreken Bayern München-middenvelder Renato Sanches en Lille-spits Éder, Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo is uiteraard wel van de partij.

De eerste wedstrijd van groep B tussen Africa Cup-winnaar Kameroen en Zuid-Amerikaans kampioen Chili wordt zondag om 20u in Moskou gespeeld. Bij Kameroen riep bondscoach Hugo Broos Standard-verdediger Collins Fai en KV Oostende-middenvelder Sebastian Siani op. Maandag (17u) speelt wereldkampioen Duitsland zijn eerste wedstrijd tegen Australië. De Mannschaft moet het zonder enkele sterkhouders stellen - zij krijgen rust na een lang seizoen - en is met een jonge selectie naar Rusland afgereisd. Zo draagt de 23-jarige Julian Draxler (PSG) de aanvoerdersband. Bij de Socceroos zit Mathew Ryan (afgelopen seizoen door Valencia uitgeleend aan Racing Genk) in de selectie.

De Confederations Cup geldt steevast als generale repetitie voor het WK, maar voorlopig zijn er weinig tickets verkocht voor het achtlandentoernooi. Volgens de organisatoren is er echter geen reden tot paniek, 70 procent van de 695.000 tickets zijn volgens Russische cijfers al de deur uit. Bovendien benadrukte de voorzitter van het organisatiecomité voor het WK dinsdag nog dat veel Russen pas kort voor aanvang van het toernooi zullen toehappen. Ook op het vlak van veiligheid sust Alexey Sorokin de gemoederen. "Alle autoriteiten hebben uitzonderlijk veel maatregelen genomen om de veiligheid van iedereen te waarborgen en alles in goede banen te leiden."

De finale van de Confederations Cup wordt op zondag 2 juli in Sint-Petersburg gespeeld, dan is de opvolger van Brazilië bekend. De Brazilianen, de winnaars van de laatste drie edities, zijn ditmaal niet van de partij.

Speelschema Confederations Cup

Het speelschema van de Confederations Cup voetbal, die zaterdag op gang getrapt wordt in Rusland: 

Groep A:

17 juni:

17u00: Rusland - Nieuw-Zeeland (Sint-Petersburg)

18 juni:

17u00: Portugal - Mexico (Kazan)

21 juni:

17u00: Rusland - Portugal (Moskou)

20u00: Mexico - Nieuw-Zeeland (Sotsji) 

24 juni:

17u00: Mexico - Rusland (Kazan) 

17u00: Nieuw-Zeeland - Portugal (Sint-Petersburg) 

Groep B:

18 juni:

20u00 Kameroen - Chili (Moskou)

19 juni:

17u00: Australië - Duitsland (Sotsji)

22 juni:

17u00: Kameroen - Australië (Sint-Petersburg)

20u00: Duitsland - Chili (Kazan)

25 juni:

17u00: Duitsland - Kameroen (Sotsji)

17u00: Chili - Australië (Moskou) 

Halve finales:

28 juni:

20u00: Winnaar groep A - Runner-up groep B (Kazan)

29 juni:

20u00: Winnaar groep B - Runner-up groep A (Sotsji) 

Om de derde plaats:

2 juli:

14u00 in Moskou 

Finale:

2 juli:

20u00 in Sint-Petersburg