City en PSG krijgen monsterboete van 60 miljoen euro

GETTY
Manchester City is door de UEFA zwaar bestraft voor het niet nakomen van de Financial Fair Play-regels. De kampioen van Engeland moet een boete van 60 miljoen euro betalen en mag maar 21 spelers inschrijven voor de Champions League. Ook de Franse kampioen PSG kreeg voor dezelfde overtredingen dezelfde sanctie opgelegd. City en PSG aanvaarden de straffen.

Normaal gesproken mag ieder team 25 spelers inschrijven voor het miljoenenbal. De landskampioen, die voor de tweede keer in drie jaar de Engelse titel pakte, gaat niet in beroep tegen de straf.

De Engelse kampioen aanvaardt de sanctie, maar vindt wel niet dat de regels overtreden werden. "Er is een meningsverschil met de UEFA over de regels in verband met transfers die voor 2010 uitgevoerd werden", zegt de club. "We kunnen een procedure opstarten, maar het is beter voor de fans en partners dat we dat niet doen." City dreigt immers volgend seizoen geen Champions League te mogen spelen, als het zich niet schikt naar de wil van UEFA.

De club van Rode Duivel Vincent Kompany moet 20 miljoen euro aan Champions League-inkomsten van de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 terugstorten. Bovendien mag de spelerslijst voor de Champions League volgend seizoen slechts 21 spelers bedragen, in plaats van de gebruikelijke 25. Volgende seizoen mag maximaal 10 miljoen euro verlies geboekt worden en er mag niet meer dan 60 miljoen euro aan inkomende transfers uitgegeven worden. "Al zal dat geen impact hebben op onze transferplannen", stelt de club de fans gerust. De totale loonlasten mogen het komende seizoen niet stijgen. "Maar bonussen die gelinkt zijn aan sportieve prestaties vallen buiten deze reglementering", zegt de club, die hoopt om tegen de start van het seizoen 2015-2016 aan alle voorwaarden te voldoen. In dat geval kunnen 40 van de 60 miljoen euro boete teruggevorderd worden.


Naast de megaboete en de gedwongen verkleining van de CL-selectie hebben Manchester City en Paris SG ook ingestemd met een serieuze beperking van de uitgaven aan transfers. Ook de huidige salarispost mag niet meer worden overschreden. Deze maatregelen gelden de komende twee seizoenen voor beide clubs.

Lichtere straffen
De UEFA heeft lichtere straffen opgelegd aan zeven andere clubs wegens de grote instabiliteit in de financiële huishouding. Daartoe behoren Galatasaray, de Turkse club van Wesley Sneijder, en Zenit Sint-Petersburg uit Rusland. Ook Bursaspor, Trabzonspor (beide uit Turkije), Roebin Kazan, Anzji (beide uit Rusland) en Levski Sofia uit Bulgarije kregen sancties vanwege het financiële wanbeleid. caption: PSG werd voor het tweede jaar op rij landskampioen.