City-doelman kwam geen enkele keer in actie maar strijkt wel 1,8 miljoen euro op (en houdt het voor bekeken)

Vincent Kompany (L), eerste doelman Joe Hart (M) en Richard Wright (R)
PN Vincent Kompany (L), eerste doelman Joe Hart (M) en Richard Wright (R)
Richard Wright heeft afgelopen weekend een punt gezet achter zijn carrière. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat de 38-jarige Engelsman de voorbije vier jaar - hij tekende in de zomer van 2012 - in loondienst was bij Manchester City.

Bij de club van Rode Duivels Vincent Kompany en Kevin De Bruyne was Wright echter nooit meer dan een 'backup' voor het geval dat Hart (en Caballero) zouden uitvallen. Hij kwam geen enkele keer (!) in actie en zijn laatste competitiewedstrijd dateert al van 26 november 2011 (toen hij met zijn toenmalige club Ipswich in de Engelse tweede klasse tegen Reading onder de lat stond).

Desalniettemin kreeg Wright nog altijd een mooi loon op zijn bankrekening gestort. De ex-international verdiende volgens The Daily Mail nog altijd een slordige 9.000 euro per week, goed voor zo'n 460.000 per jaar oftewel meer dan 1,8 miljoen euro voor zijn carrière bij Manchester City.

PN
Richard Wright geflankeerd door nummer één Joe Hart (L) en tweede doelman Wilfredo Caballero (R)
Getty Images Richard Wright geflankeerd door nummer één Joe Hart (L) en tweede doelman Wilfredo Caballero (R)

Mooie carrière

Toch is Richard Wright niet de eerste de beste. De Engelsman maakte voor Ipswich Town op 17-jarige leeftijd al zijn debuut in de Premier League. Tegen Coventry City (2-0) hield hij meteen de netten schoon. Ipswich degradeerde het jaar erna (in 1995) naar de tweede klasse, maar Wright bleef de onbetwiste nummer één. Hij versierde in 2001 voor bijna 8 miljoen euro een toptransfer naar Arsenal en werd ook twee keer opgeroepen voor de nationale ploeg - hij stond in de vriendschappelijke wedstrijden tegen Malta en Nederland tussen de palen.

Toch kon Wright bij de Gunners nooit echt doorbreken (hij won met Arsenal wel de FA Cup). Hij verkaste naar Everton waar hij vijf jaar vertoefde. De Engelse goalie wist nooit meer te overtuigen en zette een stapje terug. Na mislukte passages bij West Ham en Southampton keerde hij terug naar zijn oude liefde Ipswich Town. Uiteindelijk, met nog een avontuur bij Sheffield United, een derde keer Ipswich en Preston (waar hij amper één week bleef), kwam Wright in de zomer van 2012 terecht bij Manchester City. In totaal stond de intussen 38-jarige Engelsman 448 keer in doel.

PN
PN
PN