Chinese investeerders kopen zich voor 377 miljoen in bij Manchester City

Vincent Kompany en Kevin De Bruyne zien Chinese investeerders hun intrede doen bij Manchester City.
BELGA Vincent Kompany en Kevin De Bruyne zien Chinese investeerders hun intrede doen bij Manchester City.

Manchester City, de club van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne, heeft een overeenkomst gesloten met een consortium van Chinese investeerders. Geen kleine deal, want China Media Capital (CMC), de investeringsmaatschappij om wie het gaat, pompt een bedrag van liefst 377 miljoen euro in City Football Group (CFG), de holding rond de Arabische clubeigenaar sjeik Mansour die de touwtjes bij de 'Citizens' sinds 2008 in handen heeft. In ruil voor hun investering krijgen de Chinezen van CMC ruim dertien procent van de aandelen in handen. Ruigang Li, voorzitter van de Chinese investeringsmaatschappij, mag zich dan weer verheugen op een zitje binnen het bestuur van City Football Group.

"Voetbal is de meest geliefde, beoefende en bekeken sport in de wereld", aldus Khaldoon Al Mubarak, CEO van City Football Group in een mededeling. "In China stijgt de populariteit ervan naar ongekende hoogten. Daarom hebben we hard gewerkt om de juiste partners te vinden en de juiste structuur op poten te zetten met deze specifieke deal voor de Chinese markt."

CMC trok recentelijk de uitzendrechten van de Premier League, die in China steeds meer aan populariteit wint, naar zich toe. CFG, de holding rond sjeik Mansour, is naast Manchester City ook eigenaar van New York City en Melbourne City.