Chelseafan verontschuldigt zich voor metro-incident

The Guardian
Een supporter van Chelsea heeft zich maandag in een verklaring via zijn advocaat verontschuldigd voor het incident met een zwarte man in de metro van Parijs. De 50-jarige Richard Barklie is, opmerkelijk, een voormalige politieagent die thans een hoge functie bekleedt bij een mensenrechtenorganisatie.

Na het bekendraken van de inmiddels beruchte video verspreidde de politie foto's van een paar mannen die bij het racistisch incident waren betrokken. Richard Barkley besliste daarop een persbericht te verspreiden. De abonnee van Chelsea drukt daarin zijn spijt uit maar ontkent een racist te zijn.

Volgens Barkley heeft hij de politie inmiddels 'de context en omstandigheden' van het incident uitgelegd. Hij heeft daarbij benadrukt dat hij, als 'iemand die jarenlang met minderbedeelden in Afrika en India heeft gewerkt', een afschuw van racisme heeft.

De man betwist racistische leuzen te hebben gescandeerd en, zo zegt hij, kent verder niemand die in de video wordt getoond aangezien hij alleen naar Parijs was afgezakt. In de verklaring biedt de man zijn 'oprechte verontschuldigingen aan bij Mr Souleymane' (het slachtoffer). Hij beklemtoont tot slot dat hij al meer dan twintig jaar wedstrijden van Chelsea bijwoont en nog nooit betrokken was bij een incident.

Barkley riskeert, net als de andere Chelseafans, een levenslang stadionverbod bij zijn favoriete club. Daarnaast loopt er ook een procedure bij de politie.