Charly Musonda Jr. op zijspoor in Schotland: "Waarom niet terugkeren naar België?"

21-jarig Belgische belofte van Chelsea komt amper aan spelen toe bij Celtic

Charly Musonda
PHOTONEWS Charly Musonda
Charly Musonda Junior verzamelde de laatste twee maanden slechts 26 minuten speeltijd bij Celtic. Dat is bitterweinig voor een speler die nog altijd wordt gezien als één van de grootste talenten van zijn generatie. "Hij zal een klik in zijn hoofd moeten maken, collectiever gaan denken en minder spelen als een jeugdspeler", meent voetbalanalist Wim De Coninck. Bij Chelsea denken ze eraan hem vervroegd terug te roepen van zijn uitleenbeurt. 

In het begin van dit seizoen uitte Musonda Junior nog zijn frustraties in een post op Instagram over zijn gebrek aan speeltijd bij Chelsea. Een klein relletje ontstond tussen speler en club en de post werd van Instagram gehaald. Tijdens de wintermercato werd naar een oplossing gezocht en het 21-jarige talent werd uiteindelijk uitgeleend aan het Schotse Celtic FC. Maar ook daar komt hij maar weinig in actie. 

"Hij heeft het overal moeilijk om zich door te zetten", weet De Coninck. "In Spanje was het begin heel goed, maar daarna ging het een stuk minder. Ik kan me inbeelden dat de Schotse competitie nog een pak moeilijker is voor hem omdat die stijl van voetballen totaal niet bij hem past."

Musonda Junior wordt door Brendan Rodgers, trainer van Celtic, vooral gezien als invaller. Maar de laatste maanden mag hij niet meer invallen en valt hij soms zelfs naast de selectie. Dat heeft kwaad bloed gezet bij Chelsea. Rodgers had immers beloofd hem voldoende minuten te schenken, maar op training slaagt Musonda er niet in zijn plaats af te dwingen. Ze zijn niet helemaal tevreden over zijn mentaliteit. Vorige week verwijderde hij op Instagram in een impulsieve bui alle referenties naar Celtic en foto’s. Om later toch enkele filmpjes weer up te loaden. Zorgelijk. De frustraties nemen toe en dan slaat Charly Jr toe op sociale media.

Charly Musonda
PHOTONEWS Charly Musonda

De Coninck zoekt een verklaring: "Hij is net iets te veel een 'gallery player'. Het is natuurlijk zijn profiel. Hij moet het vooral hebben van individuele acties en is niet echt een passer of een afwerker. Toch moet hij proberen meer een teamspeler te worden en daar wringt het schoentje volgens mij."

Hij is net iets te veel een 'gallery player'

Wim De Coninck

Volgend jaar

Musonda wordt tot eind volgend seizoen uitgeleend aan Celtic, maar Chelsea beraadt zich. De club overweegt hem vervroegd terug te roepen. "Hij is te snel naar Chelsea gegaan, denk ik. Het zal niet makkelijk zijn om in Londen door te breken omwille van de moordende concurrentie."

"Waarom niet terugkeren naar België? AA Gent zou bijvoorbeeld goed bij hem passen. Samuel Kalu en Moses Simon zijn een beetje dezelfde types. Hij zou goed in hun systeem passen denk ik." Of De Conincks idee realistisch is, is maar de vraag. Musonda verdient nu bij Chelsea al 40.000 pond per week, meer dan 2 miljoen euro per jaar. Bovendien haalt hij de neus op voor een terugkeer naar België. Hij ziet het grootser: hij droomt van Duitsland en Spanje. De Jupiler Pro League is voorlopig te min.

Een ploeg als AA Gent zou goed bij hem passen

Wim De Coninck

Toch benadrukt De Coninck het enorme talent dat Musonda ontegensprekelijk bezit. "Ik geloof nog altijd in hem. Veel zal van hemzelf afhangen. Als hij een klik kan maken in zijn hoofd en zijn bereid is zijn manier van spelen wat aan te passen dan kan hij volgens mij nog ver komen. Laten we hem niet te snel afschilderen als eeuwige belofte. Ik geef hem het voordeel van de twijfel", besluit De Coninck.

Musonda Junior, zoon van Charly Musonda, begon met met voetballen bij RSC Anderlecht. Hij maakte meteen indruk met zijn technisch vernuft en handelssnelheid en dat ontging ook verschillende buitenlandse topclubs niet. In 2012 maakte Charly samen met zijn broers Lamisha en Tika de overstap naar de jeugdopleiding van Chelsea. Een jaar later tekende Charly op 17-jarige leeftijd zijn eerste profcontract bij 'The Blues'. In 2016 vertrok Musonda op huurbasis naar Real Betis waar hij in zijn eerste wedstrijden meteen indruk maakte. Door zijn goede prestaties werd hij een jaar later opnieuw uitgeleend aan Real Betis maar door een knieblessure keerde hij vervroegd terug naar Chelsea. Begin dit seizoen kwam Musonda amper aan spelen toe bij Chelsea en een uitleenbeurt aan Celtic volgde. Voorlopig zonder al te veel succes dus.

Charly Musonda Junior (L) en Charly Musonda (R)
PHOTONEWS Charly Musonda Junior (L) en Charly Musonda (R)37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Meert Dominique

  En toch laat Chelsea hem niet gaan. Waarom? Hij heeft, naar Chelsea normen, niets gekost. Hij is al 21, voor Chelsea geen belofte meer. Voor mij een raadsel.

 • frankie bressinck

  Weer zo ene die bij de jeugd iedereen op een hoopje speelde. Zijn hoofd op hol geslagen door de entourage en het geldgewin. Pas op, hij verdiend nu nog een veelvoud van de gewone werkmens voor wat op de bank te zitten!!

 • Emiel Vauthier

  Blij het liefst weg hebben genoeg van spelers die denken dat ze iets kunnen jammer genoeg zijn dat mensen zoals jij.

 • Jellen Strobbe

  Odegaard was ook zo een talent van real ! Wou ook niet met beloften spelen , zit nu ergens in herenveen als ik me niet vergis

 • Joeri Haelen

  Mss is hij dan toch niet zo goed...