Voetballer die ontslagen werd wegens IS-sympathieën heeft nieuwe club

AP
Voetballer Änis Ben-Hatira heeft een nieuwe club gevonden. De Duits-Tunesische middenvelder gaat aan de slag bij de Turkse eersteklasser Gaziantepspor. Op zich geen wereldschokkend nieuws, maar de voorgeschiedenis van de transfer trekt wel de aandacht.

Ben-Hatira werd vorige week namelijk door zijn club Darmstadt, de rode lantaarn in de Bundesliga, aan de deur gezet. De Duitse eersteklasser nam het Ben-Hatira bijzonder kwalijk dat hij zich engageerde voor Ansaar International, een islamistische hulporganisatie die gelinkt wordt aan IS. Zo reisde hij tijdens de winterstop met enkele kopstukken van de omstreden organisatie naar Ghana, om daar een project met waterbronnen onder de loep te nemen. "Ik weet beter dan wie ook waarmee Ansaar International bezig is", verantwoordde Ben-Hatira zijn uitstapje. "Met mijn werk voor de organisatie is niks verkeerd."

Darmstadt zag het lichtelijk anders. Toen de club lucht kreeg van de activiteiten van zijn speler, werd hij prompt ontslagen. "Ansaar International is diep verankerd met de Duitse salafisten-scène", luidde de motivering voor de drastische beslissing.

Met Gaziantep - een stad dicht bij de Syrische grens die bekend staat als recruteringsbasis voor IS - heeft Ben-Hatira intussen een nieuwe club gevonden. De Turkse eersteklasser verwelkomt hem in elk geval met open armen. "Ons land heet moslims onvoorwaardelijk welkom", zegt clubvoorzitter Ibrahim Kizil. "We zijn enorm blij met deze transfer."