Van Buyten weg bij Bayern en na WK misschien voetballer af

REUTERS
Daniel Van Buyten komt volgend seizoen niet langer uit voor Bayern München, zo bevestigde 'Big Dan' op de voorstelling van zijn biografie. De 36-jarige verdediger was einde contract bij de Duitse Rekordmeister, voor wie hij acht seizoenen speelde, en kon er geen nieuwe overeenkomst meer afdwingen. Of er nog een vervolg komt in clubverband moet nog blijken. Eerder liet Van Buyten al verstaan dat hij na dit WK "voor 95 procent zeker" stopt als international.

"Ik heb met Bayern afgesproken dat ik niet meer voor hen zal spelen", zegt de verdediger van de Rode Duivels. "Op mijn 36ste is het niet eenvoudig om me dagelijks op training te meten met jongeren die voor de beste ploeg van de wereld spelen. Na acht jaar bij de club acht ik de tijd rijp om te vertrekken."

Van Buyten wil voortaan ook meer tijd spenderen met zijn gezin. "Tijdens mijn periode bij Bayern was ik vaak van huis en zeker na de geboorte van de kinderen was dat niet altijd eenvoudig. Ze hebben me vaak moeten missen en ik wil voortaan meer tijd met hen doorbrengen. Toen we in 2012 in eigen huis de finale van de Champions League verloren tegen Chelsea, wilde ik eigenlijk stoppen met voetballen", verrast de ex-speler van onder meer Standard, Marseille, Manchester City en Hamburg. "19 mei 2012 is met voorsprong de zwartste dag uit mijn carrière. Na de finale zat de hele ploeg in de kleedkamer te huilen."

Indrukwekkend palmares
Het palmares van Van Buyten in Beierse loondienst oogt indrukwekkend: vier keer kampioen, vier keer Bekerwinnaar, één keer winnaar Ligapokal, één keer Supercup, één keer de Champions League, één keer het WK voor clubs, en tot slot één keer de de Europese Supercup. Voor zijn periode bij Bayern kwam Van Buyten uit voor Charleroi, Standard, Marseille, Manchester City (eventjes) en Hamburg.

De Henegouwer bereidt met de Rode Duivels op dit moment het WK in Brazilië voor. Hij maakte van zijn korte passage in ons land gebruik om zijn bibliografie 'Big Dan' (186 pagina's, euro 19,50) voor te stellen. Het boek, geschreven door sportjournalist Pierre Danvoye, verschijnt voorlopig enkel in het Frans. "Sommige dingen die ik in het boek vertel, zou ik anders misschien nooit gezegd hebben. Ik ben enorm fier op mijn carrière en daarom heb ik ook ingestemd met het idee van Pierre om een bibliografie te schrijven."

AFP
AFP
REUTERS

In het boek sneert Van Buyten overigens ook enkele keren naar de Rode Duivels. "Voordat Wilmots bondscoach werd, ontbrak het sommige spelers weleens aan de nodige discipline", klinkt het. "Bovendien waren de trainingen bij de nationale ploeg altijd bijzonder licht. In Duitsland trainden we soms tot we bijna moesten overgeven, maar dat was hier nooit het geval. Ik heb me regelmatig afgevraagd of het echt de moeite was om daarvoor de goeie oefensessies bij Bayern te moeten missen."

"Sommige dagen geloofde ik echt niet wat ik zag. Spelers die systematisch te laat kwamen of gsm's die rinkelden tijdens de uitleg van de trainer. De spelers in kwestie moesten de groep dan trakteren op champagne en daarmee was de kous af. Vandaag is zoiets gelukkig uit den boze."

EPA


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00