Ook Bundesliga voert nu doellijntechnologie in

REUTERS
De clubs uit de Bundesliga hebben voor de invoering van doellijntechnologie gestemd in de Duitse eerste klasse. Dat meldde Reinhard Rauball, voorzitter van de Duitse Voetbalbond (DFL). Vanaf 1 juli 2015 zou het systeem zijn intrede doen.

Op de jaarlijkse algemene vergadering van de DFL in Frankfurt kozen de Bundesliga-clubs voor Hawk Eye, een systeem dat al jaren geleden werd ingevoerd bij tenniswedstrijden. Ook de Engelse Premier League maakt gebruik van Hawk Eye.

Eind maart stemden de Duitse eerste- en tweedeklassers nog resoluut tegen de invoering van het hulpmiddel. Van de 18 Bundesliga-clubs waren er toen negen voor de invoering van de doellijntechnologie en negen tegen. Bij de tweedeklassers was het verschil duidelijker: slechts drie van de achttien clubs stemden voor de invoering van het systeem. Omdat een tweederdemeerderheid vereist was voor de invoering, kwam de doellijntechnologie er niet.

Nu gold de stemming enkel voor de Duitse eerste klasse. 15 Bundesliga-clubs stemden voor, drie tegen.

In Nederland is één systeem actief dat per beurt in diverse stadions gebruikt wordt. Momenteel hangen de camera's in het stadion van Ajax. Na de winterstop verkast de installatie naar De Kuip, waar ze tot het einde van de competitie zal worden gebruikt. En in ons land? De instanties zijn het idee genegen (zo liet de Pro League al aan de KBVB weten voorstander te zijn), maar de kostprijs vormt een fors struikelblok. Uit een studie blijkt dat zo'n systeem 300.000 euro per stadion kost, waarop nog eens jaarlijks 70.000 euro komt voor het onderhoud.

In 2012 keurde de FIFA het gebruik van de technologie goed. Het hulpmiddel voor de scheidsrechters werd al gebruikt op de Confederations Cup van vorig jaar. Ook op het WK in Brazilië werd er doellijntechnologie gebruikt. De Wereldvoetbalbond (FIFA) kiest voor de technologie van GoalControl-4D.