Hoffenheim tot vier keer toe bestolen door ref Brych waardoor Dortmund uitstekende zaak doet in strijd om Champions League

EPA
Scheidsrechter Felix Brych, toch niet de minste, zal zich Borussia Dortmund - Hoffenheim wellicht nog lange tijd herinneren. De 41-jarige Duitser ging vier keer zwaar in de fout en lag zo aan de basis van een driepunter voor de manschappen van coach Tuchel. Een buitenspelgoal van Reus en treffer nummer 28 van Aubameyang zette Dortmund op weg naar de zege, Kramaric scoorde tegen vanaf de stip (2-1). Daardoor klimt Dortmund over Hoffenheim naar plek drie, een plaats die recht geeft op een rechtstreeks ticket voor de Champions League.

Revelatie Hoffenheim trok naar het Signal Iduna Park met één puntje voorsprong op concurrent Dortmund in de strijd om de derde plaats. Tuchel en zijn mannen wisten dus wat te doen en de partij kon niet beter beginnen voor de thuisploeg. Al na vier minuten werkte Reus het leer door de benen van Baumann tegen de netten. Een treffer die altijd afgekeurd had moeten worden omdat de Duitse schutter bijna een meter buitenspel stond, een onbegrijpelijke misser van scheidsrechter Brych - die dit seizoen toch al vijf wedstrijden in de Champions floot en de heenmatch in de Europa League-kwartfinale tussen Anderlecht en Manchester United - en zijn assistenten.

Én het werd alleen maar erger voor de bezoekers. Na handspel van Kaderabek ging de bal op de stip, al beroerde Reus het leer duidelijk eerst zelf met de arm tijdens zijn controle. Aubameyang kende genade en legde de elfmeter naast de kooi. Aan de overkant had Hoffenheim zelf altijd een strafschop moeten krijgen nadat Sokratis besloot om Wagner helemaal uit te kleden bij een hoekschop. Brych sloot onbegrijpelijk de oren en in het slot van de eerste helft ging ook de lijnrechter de mist in. Wagner werd oog in oog met Burki gezet, maar werd onterecht afgevlagd voor buitenspel. Zo bleef het 1-0 halfweg.

AFP

Ook in de tweede periode was Hoffenheim zeker de evenknie van Dortmund. Beide ploegen kregen enkele kleine kansjes, al duurde het tot de slotfase vooraleer het publiek weer kon opveren. Aubameyang, wie anders, leek de thuisploeg te bevrijden met zijn 28ste competitietreffer in de Bundesliga. De Gabonees kopte een rebound makkelijk in doel. Opluchting bij de thuisploeg, maar het werd toch nog spannend toen scheidsrechter Brych eindelijk wel eens een terechte beslissing nam. Piszczek trok Wagner onderuit en Kramaric faalde niet vanaf de stip. Verder kwamen de bezoekers echter niet meer.

AFP
EPA

Wolfsburg won met 0-2 op het veld van Eintracht Frankfurt. Koen Casteels stond bij de Wolven tussen de palen en hield voor de vijfde keer dit seizoen zijn netten ongeschonden. Wolfsburg kwam na de pauze op het scorebord via Daniel Didavi (48'), die na knap eentijdsvoetbal en op aangeven van Gomez feilloos afwerkte. "Super Mario" verdubbelde een kwartier later van dichtbij de voorsprong na een heerlijke dribbel van Paul-Georges Ntep.

De nummers 17 en 18 in de Bundesliga degraderen rechtstreeks, het nummer 16 speelt een eindronde tegen de derde uit de tweede Bundesliga. Op twee speeldagen van het einde van de reguliere competitie bezet Wolfsburg de veertiende plaats, met zes punten meer dan Ingolstadt (17e) en drie punten meer dan Hamburg (16e). 

Rode lantaarn Darmstadt kan de degradatie na een 1-0 nederlaag bij Bayern München niet meer ontlopen. Na twee seizoenen in de Bundesliga degraderen de "Lelies" opnieuw naar de tweede voetbalklasse in Duitsland.