Bayernarts Müller-Wohlfahrt bijt terug naar Guardiola: “Hij leeft in angst om macht en autoriteit te verliezen”

Guardiola en Müller-Wohlfahrt.
Getty Images Guardiola en Müller-Wohlfahrt.
Tijd voor weerwraak, moet Hans Müller-Wohlfahrt denken. In een biografie komt de wereldbefaamde sportarts van Bayern München terug op zijn ingediend ontslag bij Bayern in 2015 na een conflict met toenmalig trainer Pep Guardiola: “Hij wist alles beter, maar is een mens met een zwak zelfbewustzijn.”

Intussen maakt Hans Müller-Wohlfahrt alweer deel uit van de technische staf van Bayern München. In november 2017 keerde de sportarts onder good old Jupp Heynckes terug bij de Duitse Rekordmeister waar hij eerder al decennia tussen 1977 en 2015 werkte. In Duitsland was het op 15 april 2015 een grote schok toen Müller-Wohlfahrt na een 3-1-nederlaag in de CL bij Porto zelf zijn ontslag indiende na een clash met Guardiola over de medische begeleiding. Müller-Wohlfahrt pikte het niet dat zijn trainer hem schuldig achtte voor de nederlaag in Porto, omdat Bayern zoveel geblesseerden telde.

Müller-Wohlfahrt bijt nu in zijn biografie terug naar Guardiola. Het Duitse blad Bild gaf in een voorpublicatie uittreksels vrij over hoe Guardiola hem in zijn eergevoel gekrenkt had: “Hij pakte me voor de verzamelde spelersgroep luidop aan en hield me verantwoordelijk voor voor de vele geblesseerden. Ik trof schuld aan de lichamelijke toestand van de spelers en de nederlaag. Het kon niet dat blessures bij ons zes weken duurden en in Spanje maar veertien dagen.”

Maar volgens Müller-Wohlfahrt had Guardiola geen flauw benul van medische begeleiding. “Onder Guardiola veranderde het klimaat bij Bayern. Enerzijds had hij absoluut geen interesse voor medische vragen, anderzijds verlangde hij van ons medische wonderen. Al op de derde dag kwam Guardiola naar mij toe en snauwde: ‘Wat gebeurt hier eigenlijk? Ik dacht dat ik in de beste medische afdeling van de wereld kwam, en we hebben twee langdurig geblesseerden die al lang weer fit zouden moeten zijn. Wat moet dat?' Hij zei dat op een agressieve verwijtende toon.” (lees verder onder de foto)

Behalve zijn werk als teamarts bij Bayern heeft Hans Müller-Wohlfahrt ook de Duitse nationale ploeg onder zijn handen. Hier begeleidt hij Bastian Schweinsteiger.
epa Behalve zijn werk als teamarts bij Bayern heeft Hans Müller-Wohlfahrt ook de Duitse nationale ploeg onder zijn handen. Hier begeleidt hij Bastian Schweinsteiger.

Meer zelfs, volgens Müller-Wohlfahrt trof Guardiola zelf schuld aan een toegenomen aantal spierblessures: “Ik herinner me een seizoen onder Heynckes met slechts drie spierblessures. Dat is echt gering gezien de grote belasting op de spelers. Dan kwam Guardiola. Al in zijn eerste seizoen hadden we beduidend meer spierblessures. Hij wist alles beter: vijf minuten opwarmen in sneltempo moest volstaan. Dat kon niet goed aflopen. Als ik met hem daarover wou spreken, keerde hij zich af en stapte weg. Hij stelde ons jarenlang onderbouwde en doordachte medisch voorbereidingsprogramma op zijn kop. Hij heeft de klok in Bayern terug gedraaid.”

Ik heb zodanig hard met de vuist op de ontbijttafel geklopt dat de borden en tassen rammelden

Hans Müller-Wohlfahrt

Een keer kwam het tot een woede-uitbarsting, vertelt Müller-Wohlfahrt: “We zaten aan een grote ontbijttafel. Het servies stond er nog op. We wilden een onderhoud, maar het kwam tot een uitbarsting. Ik verloor volledig mijn beheersing, schreeuwde naar Guardiola en heb zodanig hard met de vuist op de tafel geklopt dat de borden en tassen rammelden.”

Müller-Wohlfahrt maakt er geen geheim van dat het niet klikt met de persoonlijkheid van Guardiola. “Ik vind hem een mens met een zwak zelfbewustzijn. Hij doet alles om anderen onder de knoet te houden. Hij lijkt me in constante angst te leven, niet zozeer de angst voor nederlagen, maar veel meer om macht en autoriteit te verliezen.”
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Moreno Tecchio

  Zoals van de geip zegt een trainer is maar een passant iemand waar de top spelers mee lachen dan moet hij al zo een gedrag gaan tonen naar de staf anders verliest de trainer zijn geloofwaardigheid

 • Carlos Simonis

  Guardiola......een controlfreak 1e klasse. Dat zijn bijna altijd de meest onzekere mensen. Zlatan Ibrahimovic zal Müller-Wohlfahrt 100% begrijpen. Ook Zlatan had grote problemen met Guardiola omdat hij nooit eerlijk was.

 • frankie bressinck

  Daar heeft Guardiola de bal misgeslagen. Zo'n gerommeerde geneesheer trek je niet in twijfel. Hij hielp Beckenbauer, Muller en Hoeness en zelfs Pfaff, vele jaren geleden al in moeilijke omstandigheden. Van dan af was het ook gedaan met Guardiola bij Bayern!

 • Rudy Vanden Broeck

  Moet natuurlijk zijn boek kunnen verkopen

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00