Besiktas-fans voor rechter voor poging tot staatsgreep

Buiten het gerechtsgebouw lieten zich honderden Besiktas-fans gelden.
EPA Buiten het gerechtsgebouw lieten zich honderden Besiktas-fans gelden.
Voor een rechtbank in Istanboel is vandaag een nooit gezien en controversieel proces begonnen tegen 36 supporters van de plaatselijke voetbalclub Besiktas. Ze worden ervan beschuldigd dat ze in 2013 de regering hebben willen omverwerpen.

Volgens de akte van beschuldiging worden de 'Carsi' ervan verdacht een criminele bende te hebben gevormd voor een poging tot staatsgreep. Het Openbaar Ministerie eist levenslang.

De Besiktas-fans, die op vrije voeten voor de rechtbank verschenen, worden ervan beschuldigd "een beeld van de evenementen (tijdens de onlusten van 2013 in Istanboel) te hebben opgehangen dat overeenstemt met de Arabische Lente door buitenlandse mediafoto's van botsingen (tussen betogers en ordetroepen) te geven, teneinde op onwettige manier de wettige regering van Turkije omver te werpen".

Lachsalvo
Het voorlezen door de procureur van de akte van beschuldiging ontlokte lachsalvo's in de zaal. Buiten het gerechtsgebouw lieten zich meer dan 500 andere Besiktas-supporters gelden, van wie er sommige in het zwart-witte shirt van hun club waren uitgedost. De oproerpolitie was ook aanwezig, mét tanks. Overigens kwamen ook supporters van de concurrerende ploegen Galatasaray en Fenerbahçe hun steun betuigen.

REUTERS
EPA
EPA