Bart Verhaeghe: “BeNeliga kan er binnen dit en drie seizoenen komen”

Photo News
De BeNeliga. Om de zoveel maanden wordt er een ballonnetje opgelaten over het idee van een grensoverschrijdende competitie met Nederlandse en Belgische clubs. Dit keer is het Club-voorzitter Bart Verhaeghe die zich over het project uitspreekt in de Franse kwaliteitskrant Le Monde.

“België is een klein voetballand met beperkte budgetten”, zegt Verhaeghe. “Graag zouden we het eerste land worden na de vijf grote competities (België staat momenteel achtste op de UEFA-ranking, red.). Maar om in deze wereld te kunnen uitblinken, moeten we efficiënter en economischer omspringen met ons geld. Daarom zijn we samen met Nederland een competitie aan het uitwerken die het verschil met de ‘big five’ (Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk en Duitsland, red.) moet verkleinen. Een competitie die een markt opent met 28 miljoen consumenten. Deze week staat er een nieuwe vergadering gepland. Het kan snel gaan. Als de BeNeliga er volgend seizoen niet komt, kan dat zeker gebeuren in de twee volgende seizoenen.”

Een BeNeliga dus binnen dit en drie jaar, het valt niet uit te sluiten. Eind mei vond er al topoverleg over plaats in het grootste geheim. Van Nederlandse zijde tekenden toen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en Utrecht present. België werd vertegenwoordigd door Anderlecht, Club, Standard en RC Genk. Bedoeling is dat de nieuwe competitie tien Nederlandse en acht Belgische clubs zou tellen.

Ere wie ere toekomt: Michel Verschueren lanceerde het idee van een BeNeliga al in de jaren 90. In 2013 pleitte toenmalig Standard-voorzitter Roland Duchâtelet opnieuw voor het idee, maar uit een rondvraag bleek slechts één Nederlandse club pro.
70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Van der Auwera

  Ik stel me de vraag: Welke Franstalige Belgische club zou geïnteresseerd zijn om in een overwegend nederlandstalige competitie te gaan voetballen? Twijfels om dit lauter Belgisch probleem. Was er dit niet, dan was de Beneliga mogelijk al lang een feit.

 • frans ornelis

  er zijn er hier dat denken dat te goed zijn voor de belgische kompetitie maar ze moeten niet zo hooghartig en minachtend zijn tegenover de andere ploegen we hebben deze week gezien hoeveel ze zelf waard zijn met al hun pretentie

 • Pieter-Jan Haghedooren

  Rsca hoort hier duidelijk niet bij. Ze halen van de jaar zeker geen europa en ze zouden opeens mogen meedoen. Ik dacht van niet.

 • patrick morel

  Welke topploeg in Nederland denkt er aan om tegen een Belgische ploeg in een verouderd stadion te spelen, geen een denk ik.

 • rik cappelle

  Heeft Verhaeghe gezegd dat hij een wereldploeg heeft Cleynhens ? Is Verhaeghe de uitvinder en grote roerganger van het Bene-liga concept Cleynhens ? Is Verhaeghe de uitvinder van de play-offs Cleynhens ? En zeggen ze bij Ajax daar zijn wij niet mee bezig Cleynhens ? Stop toch met zeveren man en vooral met leugens te verspreiden. En wees vooral blij dat ge gisteren een wereldploeg aan het werk gezien hebt met een wereldspeler in hun midden.