Amerikaanse voetbalvrouwen verdienen bij nationale ploeg meer dan hun mannelijke collega's

Megan Rapinoe.
Photo News Megan Rapinoe.
De Amerikaanse voetbalvrouwen hebben tussen 2010 en 2018 34,1 miljoen dollar (ongeveer 30 miljoen euro) aan salarissen en bonussen uitbetaald gekregen, zo blijkt uit een financiële audit die de Amerikaanse bond US Soccer liet uitvoeren. En daarmee verdienden de vrouwen meer dan hun mannelijke collega's, die het met 26,4 miljoen dollar (24 miljoen euro) moesten stellen.

Al sinds maart is het hommeles tussen de Amerikaanse bond en de voetbalsters, die naar eigen zeggen te weinig verdienden en een zaak aanspanden om gelijke betaling te eisen. Volgens de 28 internationals was er sprake van "geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie", zoals een verschil in wedstrijdpremies. Buiten de rechtbank werd er vervolgens een vergelijk gevonden en zo konden de Amerikanen in relatieve sereniteit naar het WK in Frankrijk, waar ze een vierde wereldtitel veroverden. "De cijfers zijn volkomen uit de lucht gegrepen", klinkt het bij het Amerikaanse vrouwenteam. "Het is een trieste poging van de bond om de overweldigende steun die wij alom hebben gekregen te ondermijnen."

Daarnaast benadrukte de bondsvoorzitter dat de voetbalmannen in dezelfde periode meer inkomsten genereerden. 191 duels bij de mannen leverden 185,7 miljoen dollar op, terwijl bij de vrouwen de teller na 238 wedstrijden stopte op 101,3 miljoen dollar. 

USA's Megan Rapinoe celebrates with the FIFA Women's World Cup Trophy after the game. ! only BELGIUM !
Photo News USA's Megan Rapinoe celebrates with the FIFA Women's World Cup Trophy after the game. ! only BELGIUM !2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • wim helsen

    Nu kunnen ze het voorbeeld geven. Klagen en zagen op evenveel te verdienen en nu hebben ze meer. Dus eigenlijk gaan ze nu het verschil niet willen aanvaarden want dat zou wel enorm hypocriet zijn he

  • Peter Thys

    oei gaan ze nu wat ze meer verdienden terugstorten wegen discriminatie t.o.v mannelijke voetballlers?Of zijn ze maar gediscrimineerd als het goed uitkomt?Tja als je iets in gang steekt kun je vaak een averechts resultaat krijgen dan dat je eerst voor ogen had !