Amerikaanse voetbalsters gaan in beroep voor gelijk loon, topspeelster Rapinoe “gechoqueerd” door uitspraak rechter

Megan Rapinoe.
AFP Megan Rapinoe.

De Amerikaanse voetbalsters van het nationale vrouwenteam gaan in beroep tegen een eerdere uitspraak van een rechtbank in Los Angeles die stelde dat de speelsters niet hetzelfde loon als hun mannelijke collega’s moesten krijgen, zo maakte sterspeelster Megan Rapinoe bekend tijdens de uitzending ‘Good Morning America’ op ABC. “Ik was gechoqueerd door de uitspraak van die rechter”, bekende de 34-jarige Rapinoe. “We zullen zeker in beroep gaan. Wij gaan hier verder mee.”

Enkele dagen geleden leed het Amerikaanse nationale vrouwenvoetbalteam een zeldzame nederlaag: in de juridische strijd tegen de Amerikaanse federatie (USSF) om hetzelfde loon te bekomen als hun mannelijke collega’s trokken ze aan het kortste eind. De rechter in Los Angeles wees de claim van de wereldkampioenes af dat ze onderbetaald worden in vergelijking met het mannenteam. Het Amerikaanse team, dat de voorbije twee WK’s won, eiste de betaling van achterstallig loon ter waarde van 66 miljoen dollar (ongeveer 60 miljoen euro). 

REUTERS

Lees ook: 

Hoe beste voetbalster ter wereld en Trump-haatster mikt op een plek in het Witte Huis

AP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joao De wolf

  Ik kijk er niet naar en betaal er niet voor. Zoals zovelen. dus zijn de inkomsten minder. Dan moeten de uitgaven evenredig zijn aan de inkomsten.

 • Erik De Smet

  De spelers in 1B worden ook niet zoveel betaald als in 1A. Moeten die nu ook een klacht indienen? Er is een reden dat sommige spelers meer verdienen dan anderen. Dat ze dan mee met de mannen samen spelen en dan zullen we zien hoeveel vrouwen er uiteindelijk opgesteld zullen worden vanwege hun voetbalvaardigheden. Die Rapinoe wil alleen maar in de actualiteit komen voor haar vice-president sollicitatie bij Joe Biden.

 • Jil Heirman

  Waarom gaan de reacties hier over sponsorgeld? Daar gaat de klacht van die vrouwen helemaal niet over!

 • gie vanheers

  Als ze alle sporten gemengd maken, dan hebben alle vrouwen de kans om evenveel te verdienen als mannen. Een eerlijke oplossing. Als ze even goed zijn, verdienen ze even veel. Waarom zouden ze bvb in de snooker niet samen kunnen spelen.

 • Marcus Camps

  Tja, als vrouwen zich niet kunnen associëren met vrouwenvoetbal, (sowieso al minder voeling met sport en nog veel minder met de gender dubio), hoe kan je dan als sponsor geld pompen in iets waarvan je weet dat het er niet uit komt !?