Amerika krijgt Oranje Leeuwinnen klein en wint voor vierde keer het WK

AFP
Oppermachtig. Ook de Oranje Leeuwinnen brulden in de finale van het WK vrouwenvoetbal lang niet voldoende hard om het favoriet Amerika lastig te maken: 2-0. Al had Team USA, dat haar titel verlengt en al aan vier WK-triomfen zit, een lichte penalty nodig om op voorsprong te komen. Na ingrijpen van de VAR trapte kapitein Rapinoe op het uur raak. Lavelle deed erna met een knappe goal de boeken dicht in Lyon. Trump tweette felicitaties, al is het nog maar de vraag of de speelsters, waarvan er al enkelen clashten met de president, naar het Witte Huis afzakken. 
REUTERS

Sari van Veenendaal. De Nederlandse doelman, die al een groot aandeel had in de plaatsing van Oranje voor de finale, zorgde ook voor Amerikaanse kopbrekers. Een erg defensief Nederland kon Amerika lang afhouden, maar toen de Oranje muur in het derde kwartier de eerste barsten toonde, stond van Veenendaal pal. Julie Ertz en Alex Morgan, de Amerikaanse sterspeelster, waren er enkele keren dichtbij na enkele keren goed voorbereidend werk van de charismatische Rapinoe.

Megan Rapinoe zorgde in haar derde WK-finale geregeld voor averij op haar linkerflank.
Photo News Megan Rapinoe zorgde in haar derde WK-finale geregeld voor averij op haar linkerflank.

Omwille van het éénrichtingsverkeer werd de finale nooit een boeiend kijkstuk. En op het uur kreeg Oranje, loerend op die ene counter die er nooit kwam, de rekening gepresenteerd voor zijn wel erg afwachtend voetbal. Een penalty nadat van der Gragt ongelukkig tussenkwam op een van richting veranderde voorzet. Morgan tegen de arm geraakt en de duikgrage aanvalster theatraal naar de grond. Na ingrijpen van de VAR wees de Française Frappart naar de penaltystip. Een kolfje naar de hand van Rapinoe, die zo haar zesde WK-treffer aantekende en samen met Morgan en de Engelse White mede-topschutter is. 

Alex Morgan versierde een penalty voor de Amerikaanse openingsgoal.
REUTERS Alex Morgan versierde een penalty voor de Amerikaanse openingsgoal.
EPA

Na die openingsgoal werd pijnlijk duidelijk dat Oranje meer dan een maat te klein was voor dit Amerika. De defensieve dijk van de Leeuwinnen, nu wel verplicht hoger te spelen, werden losse zandzakjes. De score had hoger kunnen oplopen, maar uiteindelijk scoorde alleen Rose Lavelle met een knap overhoeks schot. Kylian Mbappé en Emmanuel Macron zagen in de tribunes dat USWNT kreeg wat het verdiende. Niet veel later stond Rapinoe na haar derde WK-finale met de cup te pronken.

Rose Lavelle springt in de armen van Alex Morgan na de 2-0.
VI Images Rose Lavelle springt in de armen van Alex Morgan na de 2-0.

De Verenigde Staten wonnen het WK ook al in 1991 (in de eerste editie), 1999 en 2015. Voor Nederland was het de eerste WK-finale. In 2017 veroverde Oranje in eigen land zijn eerste Europese titel. Zweden pakte zaterdag het brons door in de kleine finale in Nice met 2-1 te winnen van Engeland.

AP

De Nederlandse voetbalsters nemen ruim 2,3 miljoen euro aan prijzengeld mee van het WK, voor de hoofdprijs krijgt Team USA 3,36 miljoen euro. Een bedrag dat slechts een schijntje is van wat Frankrijk vorig jaar verdiende op het WK voor mannen. De Franse voetballers kregen 32,1 miljoen euro mee naar huis, verliezend finalist Kroatië moest zich tevreden stellen met 23,6 miljoen. De FIFA heeft het prijzengeld voor het WK voor vrouwen weliswaar verdubbeld van zo’n 13 miljoen in 2015 naar nu 26,7 miljoen euro, maar het komt nog lang niet in de buurt van de bijna 350 miljoen die vorig jaar op het mannen-WK in Rusland werd verdeeld.

Het Amerikaanse topduo: Rapinoe (l) met de Golden Boot, Morgan met de zilveren.
AFP Het Amerikaanse topduo: Rapinoe (l) met de Golden Boot, Morgan met de zilveren.

Megan Rapinoe werd verkozen tot beste speelster van het toernooi. De 34-jarige kapitein sluit het toernooi ook af als topscoorster. Rapinoe hield als beste speelster de Engelse Lucy Bronze achter zich. Rose Lavelle, de andere doelpuntenmaakster voor de VS in de finale, volgde als derde. Rapinoe trof tijdens het toernooi zesmaal raak, net als haar landgenote Alex Morgan en de Engelse Ellen White. Dat duo had wel meer speelminuten voor hun goals nodig, waardoor Rapinoe de trofee ontvangt. De Nederlandse Sari van Veenendaal, die Oranje geregeld in het toernooi hield, is de beste keepster. De Duitse Giulia Gwinn mag zich beste youngster noemen, gastland Frankrijk krijgt de fair play-award. 

AFP
AFP
AFP
Photo News
REUTERS
Photo News21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marina Mols

  Nederland had de gemakkelijkste tegenstanders het gehele tornooi t.o. de USA , geen England , Duitsland enz.. De VS verdiende winnaar , geen gezever daarover ! ! !

 • jozef van riel

  Tja joseph. Das ook maar een simpele verklaring hé! Waarom is China dan geen kampioen? Die kunnen zelfs vissen uit een vijver met meer dan 1 miljard mensen!!

 • eddie deleener

  Trump zal zeker niet wakker liggen van het wangedrag van die degoutante rapino.Jammer dat de Hollanders niet wonnen

 • René Pijnacker

  Waarom verdiende oranje het niet in de finale te staan? verdiend, onverdiend, wat een afgunst hier te lezen. Het is nochtans simpel, de ploeg die meer doelpunten maakt dan de tegenstander is de winnaar van een match. De Nederlandse ploeg heeft naar hun mogelijkheden gespeeld en winnen hier verdiend zilver. Degenen die het allemaal kul vinden zijn verdacht goed op de hoogte. Ge hoeft niet te kijken.

 • Jan Jansen

  Nederland verdient de beste ploeg van Europa! Stonden ook verdient en de finale en zijn de verdiende en terechte Europees kampioen!