Zware rellen ontsieren halve finale op Africa Cup

REUTERS
De halve finale van de Africa Cup tussen Ghana en gastland Equatoriaal-Guinea is uitgelopen op zware rellen. Op de tribunes in Malabo werden de Ghanese supporters in de tweede helft door thuisfans bekogeld met flessen water en andere projectielen. Toen de weggejaagde Ghanezen geen andere uitweg zagen dan naar het veld te vluchten, besloot de scheidsrechter de wedstrijd stil te leggen. Het duel werd na een afkoelperiode hervat.

Het Ghana van Anderlecht-middenvelder Frank Acheampong speelt zondag de finale van de Africa Cup tegen het Ivoorkust van Lokeren-doelman Barry Boubacar Copa. De Ghanezen, met Acheampong 90 minuten op de bank, klopten in de halve finale Equatoriaal-Guinea met 3-0. In het Nuevo Estadio Malabo kwam het team van ex-Chelsea-trainer Avram Grant drie minuten voor de rust op voorsprong. Jordan Ayew zette met een strafschop de 1-0 op het scorebord. Luttele seconden voor de pauze werd het zelfs nog 2-0 dankzij Wakaso Mubarak. Voor de fans van Equatoriaal-Guinea het sein om het veld met projectielen te bekogelen. De spelers van Ghana moesten dekking zoeken onder politieschilden toen ze halfweg de catacomben opzochten.

Na rust was de situatie even bekoeld. Een kwartier voor tijd verscheen de naam Ayew opnieuw op het scorebord. Ditmaal was het grote broer en Marseille-spits André die scoorde. De 3-0 zinde de thuisfans alweer niet, zodat ze massaal de Ghanese supporters begonnen te bekogelen. Ook werden opnieuw tal van projectielen op het veld gegooid, waarop de partij stilgelegd werd. Politietroepen moesten intussen de uitfans beschermen en uiteindelijk zelfs uit voorzorg vanuit de tribunes richting het veld begeleiden. Na ruim 20 minuten chaos werd de partij hervat. 3-0 bleef de eindstand.

AFP
EPA
EPA
EPA
AFP
REUTERS