Leekens' blunderref voor zes maanden geschorst

Ref Seechurn Rajindrapasard werd zwaar belaagd na de match.
REUTERS Ref Seechurn Rajindrapasard werd zwaar belaagd na de match.
Seechurn Rajindrapasard, de veelbesproken scheidsrechter van de kwartfinale op de Africa Cup tussen gastland Equatoriaal Guinea en Tunesië, is voor zes maanden geschorst. Dat heeft de Afrikaanse voetbalconfederatie CAF dinsdag laten weten. De ref uit Mauritanië had het thuisland in de ultieme slotfase een volledig onterechte strafschop toegekend, waardoor het verlengingen kon afdwingen. Uiteindelijk haalde Equatoriaal Guinea het met 2-1.

Het Tunesië van bondscoach Georges Leekens leek zaterdag na een doelpunt in de 71ste minuut op weg naar de kwalificatie, maar dankzij de omstreden strafschop, omgezet door Javier Balboa, kon Equatoriaal Guinea in extremis nog gelijkmaken. Tijdens de verlengingen scoorde Balboa opnieuw, ditmaal een vrijschop, en dus plaatste het gastland, en niet Tunesië, zich voor de halve finales.

Meteen na de partij reageerde Tunesië furieus en volgens Leekens werd de uitslag geforceerd. "Zij zijn thuis. Ik had vrijdag gezegd dat ik hoopte dat de scheidsrechter op niveau zou zijn. Hij was het spijtig genoeg niet, simpel. We zijn heel ongelukkig, Tunesië verdient dit niet", klonk het. Ook de Tunesische spelers en leden van de Tunesische federatie (FTF) reageerden erg scherp en dat werd door de CAF niet gewaardeerd. De Tunesische federatie krijgt een geldboete van 50.000 dollar voor het wangedrag van haar spelers en moet voor 5 februari zijn verontschuldigingen aanbieden wegens 'beschuldigingen van partijdigheid' en 'gebrek aan ethiek ten opzichte van de CAF en haar officials'. Doet de federatie dit niet, wordt het uitgesloten van deelname aan de Africa Cup van 2017.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
AP
PHOTO_NEWS
EPA
REUTERS