Ivoorkust voorbij Mbemba en Mbokani naar finale

AFP
Topfavoriet Ivoorkust heeft vandaag het sprookje van de Democratische Republiek Congo op de Africa Cup beëindigd. De 'Oranje Olifanten' namen in Bata in hun halve finale met 3-1 de maat van 'Les Léopards'. Ivoorkust mag zich opmaken voor een finale tegen Ghana of gastland Equatoriaal Guinea.

Bij Congo speelde Chancel Mbemba (Anderlecht) de hele wedstrijd. Dieumerci Mbokani (ex- Anderlecht en Standard) startte in de basis, maar werd op het uur vervangen door Junior Kabananga (Cercle Brugge). Neeskens Kebano (Charleroi) viel in na 70 minuten. Parfait Mandanda (Charleroi), Nicaise Kudimbana (Anderlecht) en Hervé Kage (Genk) bleven op de bank, net als Barry Copa Boubacar (Lokeren) bij Ivoorkust.

Na 20 minuten kwam Ivoorkust op voorsprong via een loeier van Yaya Touré (ex-Beveren). Een antwoord liet echter niet lang op zich wachten, want drie minuten later kreeg Congo een penalty na handspel van verdediger Eric Bertrand Bailly. Mbokani pakte zijn verantwoordelijkheid en legde de elfmeter in het mandje, meteen zijn derde doelpunt op deze Africa Cup. Vier minuten voor de pauze mocht Ivoorkust opnieuw juichen. Gervinho (ex-Beveren) trof in de verste hoek raak. Nog geen twee minuten later leek diezelfde Gervinho er 3-1 van te gaan maken, maar zijn kopbal werd op de lijn gekeerd door Gabriel Zakuani.

LEES HIERONDER VERDER

AFP
AFP

In de tweede helft kregen beide ploegen genoeg kansen, maar in minuut 68 legde Sergio Wilfried Kanon de wedstrijd in een definitieve plooi. Op een hoekschop trapte de Ivoriaanse verdediger de afvallende bal in doel. Congo herstelde niet meer van die opdoffer.

Voor Ivoorkust wordt het de vierde finale. De vorige drie eindigden allemaal op 0-0 en werden dus in een strafschoppenreeks beslist. In 1992 werd Ivoorkust Afrikaans kampioen door Ghana met penalty's met 11-10 te verslaan, maar in 2006 en 2012 trokken de Ivorianen aan het kortste eind (4-2 tegen Egypte in 2006, 8-7 tegen Zambia in 2012).

REUTERS
REUTERS
REUTERS
EPA
REUTERS