Copa: "Drie nachten niet geslapen na winst Africa Cup"

EPA
Barry Boubacar Copa blikte deze namiddag tijdens een persconferentie in het Daknamstadion nog eens terug op het winnen van de Africa Cup. De 35-jarige doelman van Sporting Lokeren trapte zondag de slotpenalty voor zijn land Ivoorkust netjes tegen de netten. "Nadien sliepen we drie nachten niet", vertelde Copa. Coach Peter maes liet weten dat Copa zondag tegen Club Brugge waarschijnlijk niet in doel zal staan.

"Ik kon ook moeilijk geloven dat we de finale gewonnen hadden. Eenmaal aangekomen in Abidjan was het hek helemaal van de dam. Hetgeen we daar te zien kregen was ongelooflijk. Een waar volksfeest en dan de ontvangst bij de president. Dat ik na de finale op televisie een heel ontroerend interview weggaf en mijn moeder eerde? Dat is toch maar normaal. Zij is de basis van mijn kunnen. Of ik mij de held van Ivoorkust mag noemen? Neen. Het volk is de held. Ik heb enkel gedaan wat ik moest doen. Wat ik dacht voor ik de penalty ging nemen? Ik dacht aan niets, koos een hoek en trapte binnen. Daarna dacht ik direct aan mijn moeder", aldus de Lokerse goalie.

"Ik heb dus een intense week achter de rug. Het is dankzij mijn club Sporting Lokeren dat ik de finale van de Africa Cup kon spelen. Ik ben fier de clubkleuren van Lokeren te mogen dragen en ook fier natuurlijk dat ik mocht spelen voor mijn land Ivoorkust. Wij hebben de cup als een collectief gewonnen. We deden dat met een kern van 23 spelers. Iedereen was hierbij belangrijk."

Bidden
Copa speelde op de Africa Cup enkel de finale en zat voordien op de bank. "Dat deerde me niet. Ik maakte deel uit van de kern. Dat was belangrijk en ik ben dan ook heel blij dat ik mocht uitkomen voor mijn land. Dat ik in het doel mocht tegen Ghana tijdens de finale was natuurlijk heel mooi. Ik vernam het drie uur voor de aftrap van de trainer. Van zodra ik wist dat ik in doel ging staan, begon ik te bidden voor een goede afloop. Dat de match niet mooi was maakt niets uit. Het was toch geen schoonheidswedstrijd? In een finale telt maar één ding en dat is winnen. Ik was blij dat ik tot aan de strafschoppenreeks geen enkel doelpunt binnen kreeg, al had ik wel last van krampen. Ik miste wat competitieritme en bovendien was het erg warm waardoor je er sowieso sneller last van kan hebben. Na een eerste massage ging het beter, maar net voor ik de laatste penalty moest trappen kreeg ik weer een pijnscheut. Natuurlijk destabiliseerde ik zo ook mijn tegenstanders. Toen mijn bal binnen ging voelde ik een grote opluchting. En dan begon het feest."

PHOTO_NEWS

Maes: "Copa speelt zondag waarschijnlijk niet tegen Club"

"Ik heb Copa daarnet even gesproken en hij sukkelt met een blessure aan de vinger. Bovendien sliep hij na de finale van zondag drie nachten niet. En we weten uit ervaring dat een speler die terugkomt van de Africa Cup last heeft met de overgang, zoals het klimaat en de tijd. Zondag speelt hij dan ook waarschijnlijk niet, of Copa moet er zelf op aandringen dat hij wil spelen. Ik heb met Davino Verhulst een waardige vervanger", aldus de Lokerse coach.

"Ik ben blij voor hem. Iedereen bij Sporting Lokeren heeft genoten van dat moment toen hij de bal binnen trapte. Dat Copa dit op zijn leeftijd nog kan meemaken is bijzonder mooi. Het behalen van de Africa Cup is een hoogtepunt in zijn carrière. Zoiets heb ik als oud-doelman nooit mogen meemaken."

BELGA
EPA
AP
AP
AFP
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
AFP