"Ze gooiden met spiegels, stenen en flessen urine"

AP
De Africa Cup is aan een ware ramp ontsnapt. Dat blijkt uit de getuigenis van BBC-journalist Piers Edwards, die gisteravond temidden van de rellen zat die uitbraken tijdens de halve finale tussen gastland Equatoriaal Guinea en Ghana. Tot twee keer toe bekogelden thuisfans de Ghanese spelers en supporters met allerlei projectielen. "Ze gooiden met spiegels, stenen, een afgebroken handvat en flessen gevuld met urine", zegt Edwards. "Een avond die een groot feest moest worden, draaide uit op één grote schande."

De eerste baldadigheden op de tribunes ontstonden toen Ghana kort voor de pauze tot 0-2 uitliep. "De thuisfans begonnen op dat moment een massa waterflessen te gooien naar de spelers van Ghana", aldus Edwards. "Die moesten onder de bescherming van politieschilden de spelerstunnel invluchten. Omdat het flessenwerpen maar niet stopte, liep ook de start van de tweede helft vertraging op. De spelers van Equatoriaal Guinea deden een poging om hun fans te kalmeren, maar die oproep viel in dovemansoren."

Op de vlucht
In de slotfase van het duel escaleerde de boel helemaal nadat Ghana er 0-3 van maakte. "Woedende thuisfans begonnen plots stenen te gooien naar de Ghanese supporters", vervolgt Edwards. "Die sloegen op de vlucht en stormden uiteindelijk door een hek het veld op. Daar troepten ze samen achter een doel voor hun eigen veiligheid. Ik was verplicht om bij hen dekking te zoeken. Mijn hoop om de vreugde van de Ghanese fans te filmen, ging meteen in rook op. Wat later zag ik welke projectielen er allemaal op het veld lagen: een stuk van een spiegel, een gebroken plaat, een afgebroken handvat, stenen en flessen gevuld met urine. Op de grond lag een Ghanese supporter die getroffen was door een steen. Gelukkig vielen zijn verwondingen mee."

100.000 dollar
De Ghanese bondsvoorzitter omschreef de rellen in Equatoriaal Guinea als "de hoogste vorm van barbaarsheid". De Afrikaanse voetbalconfederatie (CAF) heeft de voetbalbond van Equatoriaal Guinea intussen bestraft met een boete van 100.000 dollar (88.000 euro). De CAF dreigde met een wedstrijd achter gesloten deuren voor het organiserende land, maar dat gebeurt dus niet. Als er zaterdag in de kleine finale tegen DR Congo gelijkaardige feiten plaatsvinden, zal Equatoriaal Guinea wel een match zonder supporters moeten afwerken. Bij de rellen raakten 36 mensen gewond, van wie er veertien naar het ziekenhuis moesten.

REUTERS
REUTERS
AFP
AP
EPA
REUTERS
AFP
REUTERS
AP