“We konden niet meer naar buiten”: hoe AC Milan exact 30 jaar geleden Europacup 1-titel verlengde, mede dankzij befaamde Benfica-vloek

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Toen I Rossoneri nog tot de top van Europa hoorde. Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat AC Milan met succes zijn titel in de Europacup 1 - de vroegere Champions League - verdedigde. Ruud Gullit, 90 minuten lang in de spits bij Milan, kan zich de finale nog helder voor de geest halen. Of hoe Benfica eigenlijk op voorhand al verloren was door die beroemde vloek. 

AC Milan in 1990. Dat was een ploeg vol Italiaanse toppers aangevuld met drie Nederlandse kleppers, met name Frank Rijkaard, Marco van Basten en Ruud Gullit. De eerste zorgde na 68 minuten na een slim balletje van de tweede voor de enige treffer van de partij, de laatste spreekt dertig jaar later honderduit over de triomf. 

Het was lastig. Je kon nergens meer naartoe. Niet op restaurant, niet uitgaan, geen kleren kopen.

Ruud Gullit over zijn privacy

“We hadden er vertrouwen in dat we konden winnen”, vertelt de inmiddels 57-jarige Gullit. (lacht) “Om de eenvoudige reden dat Benfica al heel lang vervloekt was. Coach Béla Guttmann werd in 1962 ontslagen (Hij had de Portugese club naar twee opeenvolgende Europacup 1-eindzeges geloodst, maar kreeg nadien ruzie met de club omdat zijn loonsverhoging werd geweigerd, red.) en had gezegd: ‘jullie zullen nooit nog een finale winnen’. En het klopt. Ze wonnen geen finale meer... Kan je je inbeelden hoe waanzinnig dat is? Zelfs Eusebio trok in 1990 naar het graf van Guttmann om vergiffenis te vragen. Het is ongelofelijk.” 

Frank Rijkaard met de trofee.
Photo News Frank Rijkaard met de trofee.

Gullit spreekt ook over zijn privacy, die er eigenlijk niet was. “Het was lastig. Je kon nergens meer naartoe. Niet op restaurant, niet uitgaan, geen kleren kopen. Allemaal eenvoudige zaken. Maar zo zijn Italianen, het is passie. Maar als speler is het zwaar. Je wordt de hele tijd aangeraakt en de mensen willen de hele tijd iets van je.” 

Bekijk de volledige reportage bovenaan het artikel. 

Ruud Gullit.
UEFA Ruud Gullit.

Lees ook: De laatste stuiptrekking van het grote AC Milan: waarom Paolo Maldini zich CL-finale van 2007 nog amper herinnert

Lees ook: “Milan heeft geen wereldploeg”: woorden waar wijlen Johan Cruijff snel spijt van kreeg in de CL-finale van 1994
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • nikki groothuis

    Ja is waar ben een milan fan al mijn hele leven en ben volledig akkoord met wat je zegt bjorn.Italiaanse ploegen zo goed dat ze ook waren ze hebben het altijd moeilijk gehad tegen belgische ploegen en niet vergeten dat kv mechelen toen echt top was he.Maar milan was in die tijd een van de beste ploegen ter wereld die zelfs cruyff het zwijgen had opgelegd dat moet je wel toegeven.

  • Björn Herckenrath

    Allemaal goed en wel, maar in de kwartfinale hebben ze wel veel geluk gehad of ze waren gewipt door... K.V. Mechelen. In de heenmatch op de Heizel hebben Van Basten & Co alle hoeken gezien. Om nog maar te zwijgen van een aantal dubieuze beslissingen... In San Siro trouwens ook. Ook daar hadden de vedetten verlengingen nodig. Wat niet wegneemt dat Milan toen een dikke ploeg had... Malinwa trouwens ook :-)